Zrenjanin- Pravilnik o načinu uzimanja uzorka i metodama za laboratorijsku analizu vode za piće propisuje STROGA i PRECIZNA pravila koja se moraju poštovati prilikom uzimanja uzorka vode radi dalje laboratorijske analize . Ovo napominjemo iz razloga što se u javnosti pojavila analiza vode iz gradske vodovodne mreže, koja je unela nemir među građanima, a gde upravo uzorkovanje vode nije izvršeno po navedenom pravilniku, pa ni sami rezultati nisu validni.

S druge strane, i pored činjenice da je voda u gradskoj vodovodnoj mreži vidljivo boljeg kvaliteta, na snazi je i dalje ZABRANA VODE ZA PIĆE te je samim tim i svaka polemika o njenom kvalitetu, dok je ista na snazi, izlišna.

„Do sada sprovedene analize vode sa izlaska iz postrojenja za prečišćavanje vode, koje su uzorkovale i izvršile ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Zavoda za javno zdravlje Beograd i laboratorija ANHEM, ali i laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grupo Zilio, potvrđuju da su svi parametri u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti vode za piće. Analize vode su vršene radi podnošenja zahteva investitora za dobijanje sanitarne saglasnosti a potom i upotrebne dozvole, neophodne za otpočinjanje zvaničnog rada postrojenja. Nakon toga izvršiće se i od strane Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin neophodne i zakonom definisane analize vode iz gradske vodovodne mreže, koje su preduslov da nadležne institucije van snage stave zabranu za piće vode iz vodovodne mreže. Dakle, u toku su poslednji koraci ka rešavanju višedecenijskog problema građana Zrenjanina sa vodom za piće, razumemo nestrpljenje, ali i APELUJEMO na sve političke subjekte, udruženja građana, organizacije, medije i same građane da pokažu ozbiljnost, da se suzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti i da se pitanje vode ne koristi u dnevno političke svrhe. Prepustimo stručnjacima iz ovlašćenih laboratorija i nadležnih institucija da posao privedu kraju, a nakon ukidanja zabrane vode za piće spremni smo da saslušamo svako mišljenje, primedbu ili sugestiju i da otvoreno na tu temu razgovaramo“, rekao je Siniša Gajin dipl. inž. rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija
JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.

POSLEDNjE REZULTATE FIZIČKO-HEMIJSKE I MIKROBIOLOŠKE ANALIZE VODE NA IZLAZU IZ POSTROJENjA MOŽETE POGLEDATI ОVDЕ .