U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februara 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti, ali i 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka,

Foto: Vikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave 15. februara Sretenje Gospodnje. Prema kanonu SPC, Sretenje je svrstan u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice.

SRETENJSKI USTAV

15. februara 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi ustav Srbije, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba – Sretenjski ustav. Bio je prvi ustav u istoriji Srbije, ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Iako je Srbija u to doba u mnogo čemu dosta kaskala za evropskim zemljama, naročito jer nije imala samostalnost, a jezik i kultura njenog naroda su bili pod turskim i austrijskim uticajem, ipak ovo je bio jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava svog doba.

Ukinut je pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. marta 1835. godine, samo mesec dana od donošenja, a njegov tvorac Dimitrije Davidović je isteran iz službe.

Osim što je prvi, ovaj ustav ima veliki značaj i zato što su u njemu izražene najveće potrebe srpskog društva: nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine. Ustav je rađen po uzoru na francuske ustavne povelje od 1814. i 1830. i belgijski ustav od 1831. godine.

Na Sretenje se proslavljao Dan državnosti Srbije upravo od skupštine na kojoj je donet Sretenjski ustav 1835. do osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut.

Republika Srbija ponovo počinje da proslavlja na ovaj verski praznik Dan državnosti 2002. godine, od kada se obeležava uz velike počasti na svim državnim nivoima. Povodom ovog praznika 15. i 16. februar su svake godine neradni dani.

OBIČAJI NA SRETENJE

Po današnjem danu se procenjuje koliko je još ostalo do proleća. Srbi veruju da današnji dan kazuje koliko će zima još trajati, a to zavisi od toga da li će mečka na Sreteneje izaći iz svog brloga i videti svoju senku.