Politika- Farmaceutskom delatnošću kojom se bavila javna ustanova „Apoteke Zrenjanin“ od sada će se u Zrenajninu baviti firma „Apoteka Janković“. Svi objekti ima ih ukupno 32 ugovorom o koncesiji biće predati na upravljanje novosadskoj firmi na period od 15 godina. Apoteka Janković pobedila je na tenderu koji je raspisan 16. novembra 2018.

Osnovni razlog zbog kojeg je doneta odluka da se upravljanje i obavljanje farmaceutske delatnosti dodeli kocesionaru je nelikvidnost i loše poslovanje ove javne ustanove.

Ako novom rukovodstvu pođe za rukom da uz sve preuzete obaveze posluju sa dobitkom, možemo zaključiti da je bilo potrebno samo uvesti red. To smo već imali. Najbolji primer je NIS koji je bio dugogodišnji gubitaš sve dok je njime upravljala država, a postao je veoma profitabilan čim je prodat ruskoj kompaniji. Dakle u tom slučaju radilo bi se samo o nestručnosti, neznanju i nedomaćinskom ponašanju prethodnog rukovodstva.

„Činjenica je da javnu ustanovu „Apoteku Zrenjanin“ nikada nisu vodili najbolji. Kao sve javne ustanove i javna preduzeća i ova ustanova je uvek bila partijski plen. Rukovodstvo je sve do 2012. birano iz redova nosilaca struke. Nakon dolaska SNSa na vlast, za direktora je bio postavljen ekonomista a zatim zubar. Zbog ovog drugog čak je morao da se menja osnivački akti i statut. Međutim, ako hoćemo da budemo krajnje iskreni postoje objektivne okolnosti koje su znatno umanjile tržišnu konkurentnost Apoteke Zrenjanin. Nabavka lekova putem tendera bila je obaveza samo za gradsku apoteku, a ne i za privatne koje mogu da se snabdevaju diskontno u veleprodaji. Zbog poslovne politike, gradska apoteka je radila i u selima, tamo gde nije ekonomski isplativo. Istini za volju obavezu da obavlja delatnostu u svih 32 objekta preuzeo je i koncesionar ali se nije obavezao da će tako biti do isteka perioda koncesije. Koncesionar se takođe obavezao da ponudi minimum jednake uslove svim zaposlenima, ali se nije obavezao da će ih zadržati do kraja isteka ugovora“, rekao je Aleksandar Korovljev.

„Preuzimanjem javne ustanove „Apoteke Zrenjanin“ Apotreka Janković je nedvosmisleno zauzela monopol nad obavljanjem farmaceutske delatnosti u celoj opštini. Korporativni monopol je mnogo gori od državnog koji je često neminovnost, pogotovu u zemljama gde ne postoje antimonopolski zakoni kao što je Zakon o uniformnim cenama lekova u nabavci, a zatim i zakonski propisane marže. Zaposlena stručna lica, farmaceuti koje je preuzeo koncesionar, verovatno će se nalziti u nezavidnoj poziciji jer će morati da balansiraju između dva često suprotstavljena zahteva ekonomskog i etičkog. Forsiranja prodajnih rezultata i lečenja bolesnih ljudi. Farmaceutska delatnost je osetljiva i specifična, kao i zdravstvo i nije dobro da bude prepuštena samo zakonima tržišta. Rad koncesionara treba da nadzire i kontroliše društvo za posebne namene. Nova zdravstvena ustanova koja tek treba da bude formirana. Ova ustanova čak mora da odobri godišnji plan koncesionara za svaku godinu tokom trajanja koncesije. Društvo bi trebalo da bude ugovorna strana koja štiti interese nas građana“, navodi se u saopštenju GrO Dosta je bilo Zrenjanin.

„Sa tim nažalost imamo loša iskustva i imamo razlog da budemo zabrinuti jer imamo slučaj prečišćavanja naše zrenjaninske vode. I tamo ugovorom o prečišćavanju vode interes građana treba da bude zaštićen. Tamo treba da ga štiti JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin. Znamo da je postrojenje pušteno u rad još decembra prošle godina, a mi još uvek nismo uspeli da saznamo čak ni ko su članovi mešovite komisije koja treba da isprati sva ugovorom definisana merenja i parametre. Utisak je da je svima cilj da voda što pre počne da se prodaje bez obzira na sve uslove koju su tenderom i ugovorm definisani“, rekao je Korovljev.