Zrenjanin- Savremena galerija Zrenjanin u ponedelјak, 11. februara 2019. godine u 19 časova, otvara izložbu pod nazivom „4 SLIKE “ – izložba umetničkih dela otkuplјenih za zbirku Savremene galerije Zrenjanin na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2018. godine“.

Na izložbi će biti predstavlјeni radovi četvoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvalјujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1. 300.000,00 dinara.

Konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle trinaest godina, kao instrument kulturne politike za podršku savremenim vizuelnim umetnicima, ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva, kao i za osnaživanje sistemskog razvoja umetničkog tržišta i razvijanja vizuelne kulture. Ovim konkursom Savremena galerije Zrenjanin je dobila priliku da svoju kolekciju upotpuni reprezentativnim umetničkim delima recentnog stvaralaštva značajnih savremenih vizuelnih umetnika i na taj način još više osavremeni svoju zbirku. Zbirka Savremene galerije Zrenjanin poseduje dela koja je prikupila uglavnom kroz rad Umetničke kolonije Ečka, ređe se popunjavala poklonima umetnika, a otkupi umetničkih dela u poslednjih nekoliko godina su potpuno izostali. U tom smislu podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koju je Savremena galerija Zrenjanin dobila, između ostalog, i kroz ovaj projekat je veoma značajna jer je galerija došla do onih umetničkih dela koja pružaju mogućnost potpunijeg sagledavanja savremene srpske umetnosti kroz zbirku. Ovo je veoma bitno jer Savremena galerija Zrenjanin bar dva puta godišnje organizuje autorske, studijske, tematske, retrospektivne ili monografske izložbe iz svoje zbirke kojima prezentuje vredna umetnička dela koja čuva u svojoj kolekciji široj javnosti i stručnim licima, publikuje stručne kataloge sa reprodukcijama umetničkih dela u boji i bavi se edukativnim programima.

Konkursom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Savremenoj galeriji Zrenjanin je odobren otkup umetničkih dela sledećih autora: Igora Antića, Marije Dragojlović, Dejana Kaludjerovića i Nikole Džafa.

Kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev.