Zrenjanin- Investitor izgradnje postrojenja za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin GRUPO ZILIO danas se oglasio saopštenjem za medije koje prenosimo u celosti. Na kraju teksta se nalaze i najnoviji rezultati ispitivanja kvaliteta vode sa postrojenja (mikrobiološka i fizičko hemijska analiza) koje je izvršio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

„Dana 05/02/2019 god. stečeni su uslovi da se preda zahtev za dobijanje upotrebne dozvole nakon jednomesečnog probnog rada postrojenja za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu.
Zadnje analize vode na izlazu iz fabrike vode pokazuju da su svi parametri u skladu sa uredbom o higijenskoj ispravnosti vode i da nijedan parametar ne iskače iz granice dozvoljenih čak da su daleko ispod kategorisanih vrednosti.

U zadnjih mesec i po dana vršene su svakodnevno analize vode od strane laboratatorije JKP Vodovod i kanalazacija kao i laboratorije Gruppo Zilio d.o.o., a jedanput nedeljno uzorke su uzimale i akreditovane laboratorije:
– Zrenjaninski Zavod za Javno Zdravlje
– Beogradski Zavod za Javno Zdravlje
– Laboratorija Anahem, Beograd

Veoma smo zadovoljni da možemo da konstatujemo da su uzorci uzeti od strane akreditovanih labortorija dale pozitivne rezultate o ispravnosti vode za piće.

U toku ove nedelje podnećemo zahtev za dobijanje upotrebne dozvole, odnosno dostaviti izvršene analize vode Sanitarnoj Inspekciji u Zrenjaninu za dobijanje sanitarne saglasnosti, a nakon toga ovlašćenom privrednom društvu koje nam završio tehnički prijem objekta da pripremi zahtev Gradskoj Upravi za izdavanje upotrebne dozvole.

Voda koja se meri na priključku u gradsku mrežu u krugu postrojenja je ispravna što dokazuju sve do sada urađene analize vode (zadnja urađena 29/01/2019 godine koju Vam šaljemo u prilogu ovog dopisa) što znači da je postrojenje spremno, odnosno da voda odgovara svim propisima iz Uredbe.

Natpis na portalu www.zrenjanindanas.rs da je voda neispravna (uz podršku Inicijative Zajedno za Vodu) je krajnje neodgovoran, jer isti koji su poslali vodu na analizu, treba da znaju kako se uzorak uzima, a zakon (Pravilnik o načinu uzimanja uzoraka i metoda za laboratorijsku analizu vode za piće Službeni list 33/87 u tački 2 clan 2) jasno daje uputstvo kako se to radi i ko moze to da uzorkuje. Drugim rečima jedina verodostojna analiza je kada zaposleno lice iz Zavoda za Javno Zdravlje ili akreditovane laboratorije na ispravan način uzorkuje vodu tada analiza može da bude verodostojna. Uzimanje uzorka kod kuće na slavini u plastičnu prethodno upotrebljavanu bocu je neozbiljna i bez svakog daljeg komentara.

Mi kao kompanija ne znamo stanje gradske mreže (preko 300km) koju održava JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, a Zavod za Javno Zdravlje Zrenjanin vrši redovne analize vode na desetak referentnih mesta u gradu.

Građani treba da najzad budu zadovoljni da imaju pitku i zdravu vodu, i nadamo se da se ova tema više neće zloupotrebljavati u dnevno političke svrhe.“

REZULTATE NAJNOVIJE ANALIZE VODE SA POSTROJENjA POGLEDAJTE ОVDЕ.