Šesti po redu Festival kobasica i domaće rakije biće održan u subotu, 9. februara, u Belom Blatu. Organizatori će takmičare, goste i zainteresovane građane dočekati  sa domaćom rakijom i tradicionalnim doručkom – pečenom džigericom, slaninom, kiselim kupusom i pekarski hlebom.

 

Tim povodom danas je u Gradskoj kući održana konferencija za medije na kojoj su o značaju ove manifestacije govorili Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Ištvan Požar, predsednik udruženja amatera kulinara i negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Miroslav Markuš, predsednik saveta MZ Belo Blato.

Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina istakao je da je Festival kobasica i domaće rakije prevazišao lokalne okvire i da se Turistička organizacija  grada Zrenjanina  uključila u oganizovanju ove manifestacije sa ciljem da razvije seoski turizam tog kraja.

 

„Na festivalu je prijavljen veliki broj ekipa, a žiri će ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja. Domaćini će učesnicima obezbediti meso, creva za kobasice i stolove, dok je obaveza takmičara da ponesu mašinu za mlevenje mesa, posude za meso, alat za punjenje kobasica, začine, dekoraciju za sto i neizbežnu domaću rakiju“, rekao je Ištvan Požar, predsednik udruženja amatera kulinara i negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine.

Miroslav Markuš, predsednik saveta MZ Belo Blato rekao je da posetioce pored tradicionalnih specijaliteta očekuje i bogat kulturno-umetnički program.

Pogledajte kompletan program ovogodišnje manifestacije:

 

Organizatori manifestacije su Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podršku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, IP Media 023 i Kulturnog centra Zrenjanin.