Zrenjanin- Dugi niz godina biblioteke menjaju svoju funkciju, otvaraju se ka građanstvu i predstavljaju svojevrsni lokalni servis čija je funkcija isključivo u interesu lokalne zajednice i stanovništva.

Tvrdi se da danas deca i mladi manje čitaju jer igraju igrice i ne rade ništa korisno sa novim tehnologijama.  Biblioteka želi da poveže nove tehnologije i čitanje, učini ih dostupnim svima, posebno deci i mladima.

Iz tog razloga započet je ciklus radionica o početnom programiranju u Biblioteci, sa učenicima EGTŠ „Nikola Tesla“. Predavači iz Bibliteke: Nenad Dajić, Nataša Stojčić, Vladimir Tot su tu da im ponude osnovne informacije u vezi sa programiranjem Lego robota kao i praktični deo nastave, a na učenicima je da puste mašti na volju i naprave programe za robota po svojoj volji.

 

„Nakon održane obuke za srednjoškolce, biraju se najzanimljiviji radovi koji će biti predstavljeni učenicima osnovnih škola. Srednjoškolci, sem programiranja, uče kako da budu vršnjački edukatori a samim tim i budući predavači. Takođe, razgovaramo o bibliotekama, objašnjavamo im ulogu čitaonice koja je njima namenjena, učlanjujemo ih u biblioteku,  nudimo im svu svoju opremu i tehniku kako bi i van radionica dolazili i radili ono što vole. Usmeravamo ih na brojne knjige iz oblasti programiranja, informatike i računarstva“, rekla je Jelena Đorđević Perc urednica kulturnih programa Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

Predavači: Nenad Dajić, Nataša Stojčić, Vladimir Tot

Ideja i Organizacija: Tatjana Tabački

Mentor srednjoškolcima: prof. Olgica Rakić