Na horskom festivalu „21. Majske muzičke svečanosti“ koji se održao u Bijeljini od 13. do 15. maja muška vokalna grupa „Panonika“ osvojila je zlatnu medalju i titulu pobednika kategorije.

Na Festivalu je učestvovalo 32 ansambla koji su se takmičili u 7 kategorija. Zrenjaninski ansambl se takmičio u kategoriji G – vokalni ansambli.

Ovo je prvo takmičenje na kojem je vokalna grupa nastupila „uživo“ posle dvogodišnje pauze usled poznate zdravstvene situacije. Njihove utiske prenela nam je dirigent Panonike, Zorica Kozlovački.

„Fenomenalan je osećaj ponovo pevati na sceni, slušati ostale horove, osetiti zajedničko uzbuđenje u punoj sali na proglašenju rezultata…. Jako nam je to nedostajalo i iskoristili smo prvu priliku koja nam se ukazala da prikažemo rezultat našeg dvogodišnjeg rada i napretka. Uz čestitke za postignute rezultate svim učesnicima, ja sam naravno prezadovoljna našim nastupom i osvojenom nagradom koja je rezultat velike posvećenosti i rada pevača, istinskih zaljubljenika u zajedničko pevanje i negovanje kvalitetnog horskog zvuka. Da bi se u ovako malom amaterskom sastavu od 9 članova postigao potreban kvalitet potrebno je puno vežbanja, upornosti i odricanja i zaista sam ponosna na panonske pevače, istovremeno su divni prijatelji i zaista me inspirišu da uložim svo znanje i iskustvo u naš zajednički rad. Interesantno je da smo bili jedini muški sastav na takmičenju pa smo izazvali veliku pažnju publike koja je zahvaljujući nama mogla da uživa u jedinstvenom zvuku muškog pevačkog ansambla. Pevali smo četiri kompozicije iz našeg repertoara „Ko je srce u te dirno?“ u aranžmanu Saše Vrapca i kompozicije koje smo premijerno izveli „A što ti je mila kćeri?“, „Mariana“ i „Ne stoj Done, Donke“ za koje je izvrsne aranžmane napisao Mirko Jankov. Dobri aranžmani su izuzetno važni za muzički žanr koji mi negujemo i pronalazimo veliku sreću, ogromno zadovoljstvo i čast u ovoj saradnji. Opštem dobrom utisku je osim našeg pevanja doprinela i nova garderoba koju smo za ovu priliku prvi put nosili na sceni“, istakla je dirigent Panonike, Zorica Kozlovački.

Grupa „Panonika“ se zahvaljuje sponzorima, Gradu Zrenjaninu, Narodnom muzeju Zrenjanin, Kulturnom centru, zrenjaninskoj publici, prijateljima koji su nam pomogli i podržali ih da odu na ovo takmičenje i zablistaju zlatnim sjajem.

„Veliku zahvalnost na gostoprimstvu i odličnoj saradnji izražavamo i organizatorima takmičenja SPD „Srbadija“ iz Bijeljini“, rekla Zorica Kozlovački.

Ovo je tek početak sezone, „Panonika“ se priprema za još nekoliko takmičenja/festivala, Godišnji koncert za zrenjaninsku publiku koja tradicionalno voli horsko pevanje i ima istančan ukus za vokalnu umetnost, kao i za nastupe na kulturnim dešavanjima u gradu.

Muška vokalna grupa je osnovana 2020. godine i u njoj pevaju:

Prvi tenor: Milivoj Adamov, Darijo Gološin

Drugi tenor: Goran Mišković i Zvonko Romac

Bariton: Milan Jokić, Robert Hodžić, Aleksandar Milas

Bas: Vladimir Tomić, Milan Milanov