VEK OD OSNIVANJA ZRENJANINSKOG PROLETERA

Sport- U Zrenjaninu je  održana prva sednica Organizacionog odbora zaduženog za obeležavanje 100 godina od osnivanja RK Proleter. Za predsednika je imenovan Simo Salapura, nekada poznati karatista i trener, danas pomoćnik gradonačelnika. Potpredsednik je Robert Molnar, nekadašnji as Proletera i reprezentativac, a u Odboru su Vukosava Đapić Atanackvoić, generalna sekretarka SSZR, Boban Cekić, predsednik Proletera, Ljubiša Samardžić, predsednik RSV, nekadašnji rvači kluba i reprezentativci, Vojislav Tabački, Vojislav Matić, Đordje Miolski i predstavnici medija, Slobodan Grujić i Damir Petrović.

Sednici je prisustvovao i Željko Trajković, predsednik RSS koji je karijeru počeo da gradi u Proleteru i osvajač je bronzane medalje na SP u Rimu 1990 godine.

-Malo je sredina sa ovakvim jubilejom i treba da budemo ponosni što pripadamo rvanju i Proleteru. Rezultati Srbije u rvanju u ogromnoj meri oslanjaju se na Proleter i Zrenjanin – izmedju ostalog, rekao je prvi čovek srpskog rvanja.

Salapura je napomenuo da ovakva sportska svetkovina, zaslužuje  najviše.

-Ovo je manifestacija za najviši nivo i potrudićemo se da je organizujemo kako dolikuje klubu čiji su rvači osvojili veliki broj medalja na najvećim takmičenjima i bili 17 puta prvaci države. Čitava godina i sva takmičenja u rvanju u organizaciji Proletera, biće u znaku velikog jubileja i veka postojanja – kazao je Salapura.

Prvog juna je Memorijalni turnir Darko Nišavić za najmladje i trajaće dva dana. U okviru njega održaće se i drugo kolo pionirskog šampionata Centralne Evrope na kojem učestvuje devet država. Centralno obeležavanje 100-og rodjendana biće poslednjih dana avgusta i biće sastavni deo čuvenih zrenjaninskih „Dana piva“. Seniorska ekipa Proletera imaće goste iz regiona i mečevi na centralnom trgu grada na Begeju, sigurno će privući veliku pažnju. Biće to i poslednja provera Orlova pred učešće na SP u Kazahstanu (14. – 22. septembar).

-Na vreme smo krenuli sa pripremama i sigruno ćemo dobro da odradimo posao – rekao je Vojislav Tabački, koji je bio rvač, predsednik i trener Zrenjaninaca i proglašen za najboljeg rvačkog sudiju sveta. – U planu je da se izda knjiga o klubu, organizovaćemo izložbu u ovdašnjem muzeju, a treba da se snimi i film o istoriji Proletera.

 

Tekst: Budimir Cvijetić.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap