U Gradskoj kući u Zrenjaninu  predsednik Sportskog saveza grada Beograda Dragan Tomašević i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković su potpisali sporazum o saradnji dve sportske asocijacije. Tim dokumentom otvaraju se mogućnosti različitih oblika saradnje, zajedničkog učešća u sportskim projektima, razmeni iskustva, programima edukacije i slično.

Dragan Tomašević, predsednik Sportskog saveza grada Beograda, istakao je da je “Zrenjanin jedna od najsportskijih sredina u Srbiji”, pravi primer grada sportova i grada koji može da se pohvali čak i jednim sportskim muzejom.
– Ovaj sporazum podrazumeva više oblika međusobne saradnje dva sportska saveza, a među našim glavnim aktivnostima su upravo edukacije namenjene sportskim stručnjacima i sportskim radnicima, i iz ovog sporazuma proističe jedna vrlo konkretna beneficija za Sportski savez Zrenjanina i njegove članove, a to je besplatno učešće na svim našim edukacijama koje se organizuju najmanje jednom mesečno. Mogu da kažem da imamo najeminentnije predavače iz raznih oblasti, od medicine, sportskog prava, generalnog menadžmenta u sportu, širok je spektar tema kojim se bavimo i sve to nailazi na dobar odjek u sportskim krugovima. Otvorićemo vrata našim partnerima iz sporazuma i za međunarodnu saradnju, a očekujemo da i mi postanemo bogatiji za neka iskustva iz lokalnih i regionalnih sredina s kojima ćemo u narednom periodu potpisati slične sporazume – rekao je Tomašević.

Još je dodao da je potpisivanje sporazuma u Zrenjaninu deo šireg plana Sportskog saveza Beograda na uspostavljanju saradnje sa lokalnim sportskim savezima, i da Zrenjanin nije slučajno odabran, praktično, kao prvi grad u toj akciji.
– Na to nas je navela duga i bogata sportska tradicija ovog grada i broj olimpijskih šampiona, iz Banata tu je još i Pančevo, okrenućemo se i drugim delovima Srbije, u planu je i potpisivanje sa Sportskim savezom Kosova i Metohije, planiramo da što više naših partnera iz regionalnih i lokalnih sportskih saveza privučemo i da zajedno realizujemo različite projekte – objasnio je Dragan Tomašević.

Vukosava Đapić Atanacković takođe je istakla značaj ovog sporazuma za edukaciju naših stručnjaka u sportu i to je, po njenim rečima, prvi konkretan rezultat danas potpisanog dokumenta o međusobnoj saradnji sportskih saveza dva grada.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, koji je istakao da je i ova aktivnost proistekla iz dobre saradnje koju Grad Zrenjanin ostvaruje sa nacionalnim granskim sportskim savezima u Republici Srbiji, kao i da naš teritorijalni sportski savez ima široku mrežu sportskih prijatelja u savezima u drugim gradovima.
– Velika nam je čast što smo danas ozvaničili saradnju na sportskom planu sa Gradom Beogradom i mislim da ćemo zajedno, na obostrano zadovoljstvo, iskazati i naše kapacitete i rezultate, koje možemo da u narednom periodu unapređujemo – rekao je Salapura i osvrnuo se na značajnu godišnjicu koju obeležava sportski Zrenjanin, a važna je i za celokupni olimpijski pokret naše zemlje.

– Zrenjaninski olimpijci dali su veliki doprinos olimpijskom pokretu na ovim prostorima osvajanjem dvadeset dve olimpijske medalje. Dok čekamo dvadeset treću, sledeće godine u Tokiju, treba da se setimo čoveka koji je rođen i školovan u našem gradu i koji je, zajedno s Pjerom de Kubertenom, jedan od osnivača modernih olimpijskih igara – u pitanju je dr Ferenc Kemenj, čija je bista postavljena u Aleji velikana u Karađorđevom parku i koji je rođen pre 160 godina. Ovaj datum će možda biti i pokretač inicijativa za dalji razvoj i sveukupnu promociju sporta, i u našem gradu, ali i olimpijskog pokreta u našoj državi – istakao je Simo Salapura tokom današnje svečanosti.