Zrenjanin- Sa ciljem da se pruži podrška mladima na selu  otvoren je drugi Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije  „Mladenci“ u hali Medison. Ideja Sajma je da okupi veliki broj stručnjaka iz oblasti poljoprivrede koji mogu da pomognu da što više mladih ostane na selu,  započne i osnaži domaću proizvodnju.

Tokom dvodnevnog Sajama veliki broj izlagača iz cele Srbije predstavilo je svoje  proizvode, a organizovana su i brojna stručna predavanja. Posetioci imaju priliku da probaju i kupe domaće prehrambene proizvode, pčelinji proizvodi, prerađevine od voća i povrća, lekovito i začinsko bilje i ručne radove.

Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika svečano je otvorio drugi po redu Sajam „Mladenci“ istakavši da je cilj grada Zrenjanina da sačuva i obezbedi uslove da mladi ljudi ostanu na selu i istakao da grad daje veliki doprinos mladima koji se bave poljoprivredom kroz brojne podsticaje.

Božidar Drinić organizator Sajma zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije istakao je da je veliki problem u Srbiji taj što što mladi odlaze iz sela i da je  upravo ovaj sajam mesto na kojem se mladi mogu podstaći da se vrate njemu i osnaže domaću proizvodnju.

„Sajam je simbolično nazvan Mladenci, jer se veruje da samo mladi mogu da pomognu oporavak sela, ali i opstanak Srbije, budući da nas je iz godine u godinu sve manje i manje. Zato je i za početak ove manifestacije odabran 22. mart, dan u kojem se obeležavaju Mladenci, koji se proslavljaju za srećan brak i blagostanje“, rekao je Božidar Drinić.

Sajam je podržala i Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin.

Kristina Salapura direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin rekla je da je ove godine glavna tema sajma voćarska proizvodnja i udruživanje u voćarstvu i da će biti održana predavanja na tu temu.

Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije „Mladenci“  je dobra prilika za Turističku promociju grada Zrenjanina.

„Ponosni smo što smo se priključili Sajamu, koji je još jedna mogućnost da gosti upoznaju naš grad i da se informišu o poljoprivredi našeg kraja“, rekao je Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

 

Prijatelj sajma je kompanija GOMEX.

„Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije „Mladenci“ je dobar primer saradnje između privatnog sektora i javnog sektora. Sajam smo podržali iz razloga što je jedan od dugoročnih ciljeva kompanije Gomex  unapređenje saradnje sa  malim poljoprivrednim proizvođačima, a to smo već i počeli da realizujemo kroz dugogodišnju saradnju sa Carskom baštom, a tokom godine ćemo produbiti i sa drugim malim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Nedeljko Golušin marketing menadžer kompanije GOMEX.

 

Sajam se održava pod generalnim pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.