Zrenjanin- Izložba likovne umetnice Jasmine Ilić „Ples pod zvezdama“ biće otvorena u petak, 22. marta u  19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Publici se predstavlja serijal radova koji objedinjuje autorkina lična interesovanja za drevnim učenjem metafizike po kojem je sve nastalo od iste materije bez obzira da li se nalazi oko nas, u nama ili u svemiru. U rapsodiji boja dubokog svemira pred našim očima „plešu zvezde“ na isti način kao što i ljudi plešu sledeći iste pokrete, iste zakone i oblike. Autorka, dalje, navodi da naše misli imaju oblik „svemirskih maglina“, naša tela se ugibaju poput erupcije gasova a naše ćelije „vibriraju kao zvezde“. Prvi rad u okviru ove izložbene celine, nastao pod ovim imenom je urađen u tehnici rukom rađenog papira na organdinu 2015. i čine ga minijature koje su iste godine i nagrađene na izložbi minijatura Majdnarta. Devetnaest slika malog formata je urađeno u tehnici uljanog pastela a nastali su početkom jeseni 2018. godine i  nosioci su likovne ideje koju umetnica i dalje razvija. Jasmina Ilić planira radove u uljanoj tehnici velikog formata kao i likovne projekcije koje su nastale u interakciji Hablovih fotografija (svemirskog teleskopa) i njenih radova.

Jasmina Ilić je rođena 1965. u Jagodini. Prvu godinu studija slikarstva završila je 2000. godine na Likovnoj akademiji u Firenci u klasi prof. Bimbi Adriana. Iste godine prešla je u rim i nastavila studije na rimskoj Likovnoj akademiji u klasi prof. Itala Palumba Šelca. Od 2000. do 2003. radila je u eksperimentalnom timu prof. Laure Salvi u Laboratoriji papira pri Akademiji na istraživanju tehnika rukom rađenog papira i stvaranja arhive za buduće generacije studenata. Bila je stipendista Republike Italije. Diplomirala je slikarstvo 2003. godine kao najbolji student u klasi prof. Volo Andrea. Narednih godina, tokom svog umetničkog rada, uspešno je radila sa osobama sa posebnim potrebama, imala je dosta studijskih putovanja, istraživala je pravila kompozicije trougla i nastanku boje u progresiji logaritamske spirale, bavila se lavirintom strahova modernog čoveka…Autorka pripada italijanskoj slikarskoj školi sa karakterističnim ličnim sfumatom. Učestvovala je na izložbama u Srbiji, Švajcarskoj, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, SAD, Velikoj Britaniji…… Dobitnica je nekoliko nagrada. Članica je ULUS-a i u statusu slobodnog umetnika. Živi i stvara na Liparu pored Jagodine.