Politika- Nastavnik fizike je pre nekoliko dana podelio fotografiju diploma i medalja koje su učenici osvojili na republičkom takmičenju za osnovne škole iz fizike, a koje nisu bili u prilici da prime na svečanoj dodeli nagrada. Zašto? Zato što im nije bilo omogućeno da prespavaju u Kladovu, već su se bukvalno u pola noći vraćali za Zrenjanin.

Iskrene čestitke upućujemo deci, ali i ponosnim roditeljima i nastavnicima koji su im pružili podršku tokom celog procesa. Učinila su ogroman korak i za svoju budućnost i za grad Zrenjanin, ali ih je sistem ipak izneverio. Kako se to desilo? Kako bi sistem trebalo da funkcioniše? Nakon što nastavnik obavesti direktora škole o potrebama i dogovore se šta je to što će biti neophodno obezbediti, dužnost je direktora da podnese zvaničan zahtev gradskoj upravi. Gradska uprava ne sme biti spora, već mora u najkraćem mogućem roku da razmotri zahtev i izađe u susret onoliko koliko je u tom trenutku realno u mogućnosti. Finansiranje još jednog noćenja za državne prvake svakako da jeste realno i potpuno je nejasno zašto se našlo pod znakom pitanja.

Odbornica Alisa Kockar zaključuje da „gde god da je sistem zakazao, bilo da škola nije adekvatno i pravovremeno reagovala ili gradska uprava zaista nije izdvojila tražen novac, deca su izneverena. Tako nešto ne sme da se ponovi nikada više u budućnosti, a komunikacija na relaciji škola-gradska uprava mora biti podignuta na viši nivo. Niko me ne može ubediti da novac nije mogao na vreme biti tražen jer se unapred zna kako sva takmičenja izgledaju, niti da nema sredstava u budžetu za ovako bitne stvari, kada godinama finansiramo pojedince i projekte koji nisu iz Zrenjanina, projekte koji nisu realizovani do kraja (a novac jeste potrošen), više organizacija na čijem čelu je ista osoba, takmičenja u preferansu… Najmanje što gradska uprava može da učini u saradnji sa školom je da deci priredi svečan prijem u Gradskoj kući, a odgovorni za sadašnju situaciju da im upute izvinjenje. Zaslužili su bar toliko.“