U petak, 12. aprila 2019, u Salonu NMZ sa početkom u 19 časova održaće se promocija knjige „Morfijum“ autora Nemanje Dragaša. „Morfijum“ je knjiga refleksivne poezije, podeljena na četiri tematska ciklusa: ugljenik, vodonik, azot i kiseonik. U srži poetike su istraživanja taktilnosti trenutaka, sirovost egzistencije, oblici ljubavi, trajnost, prisustvo i prolaznost, čulnost, čovek i čekanje.

Nemanja Dragaš (1992) je srpski književnik i diplomirani dramski i audiovizuelni umetnik. Jedan je od najnagrađivanijih pesnika mlađe generacije. Član je Udruženja književnika Srbije od svoje dvadesete godine. Autor je nekoliko knjiga poezije: “Fantazija u plavom” (2008), “Mikrofonija zrelosti” (2010), “Obećani svemir” (2014), “Okovani satima” (2015), “Izbor iz poezije/Gedichtauswahl” (2016) i “Morfijum” (2018). Dnevne novine Politika uvrstile su ga među najuspešnije mlade umetnike Srbije 2012. godine. Laureat je 45. Festivala poezije mladih u Vrbasu i dobitnik priznanja “Timočka lira” Radio Beograda 2. Za knjigu poezije “Obećani svemir” dobio je književnu nagradu “Branko Marčeta”.

Predstavljanje knjige „Morfijum“ je sinkretički koncept osmišljen kao čisti audiovizuelni narativ sa slobodnim mizanscenom. Dodatna dimenzija koju priziva poezija nastaje u intimnoj komunikaciji između klavira, konkretnih reči, slika i glasnih žica.

Gost programa: pijanista Nikola Kašaš.