Zrenjanin- Promocija  autobiografske knjige Tome File  pod nazivom „ZAVRŠNA REČ“ održana je sinoć u Zrenjaninu u organizaciji GrO SPS i FOŽ SPS Zrenjanin. U prepunoj  konferencijskoj sali Kristalne dvorane prisutne su pozdravili predsednik GrO SPS u Zrenjaninu Željko Malušić i predsednica FOŽ SPS u Zrenjaninu Željka Milošević, a potom se  Toma Fila koji je i autor knjige obratio prisutnima.

U „Završnoj reči“ su slučajevi Slobodana Miloševića, Jovanke Broz, Žarka Lauševića, Borke Vučić, Nikole Šainovića, Šefke Hodžić, haških osuđenika, ubica i kriminalaca, nevinih i krivih. Na početku obraćanja publici, Toma Fila je rekao da je advokatska profesija nezgodna, teška i često suprotstavljena politici.

„Često me pitaju šta je najteže. Verujte, najteže je braniti onog ko nije kriv, a najlakše je kada branite krivog čoveka,  jer on zna da je kriv“,  rekao je Toma Fila i otkrio da je knjigu „Završna reč“ napisao 2015. godine kada je odlučio da više neće ući u Sud, jer ga njegova profesija više nije radovala.

U svojoj karijeri „branio“ je oko hiljadu ljudi. Kaže da su to strašne životne priče, imaju posledice po ljude, ali pravno su to jednostavni slučajevi. Na kraju knjige predvideo je događaje vezane za državu Srbiju koji se danas 2019.  nažalost  pokazuju  kao  tačni.

„Poruka mladim generacijama glasi: moraju da budu dobro informisani, da znaju više od tužioca i od sudije, počnu da razmišljaju kao oni i da onda traže rešenje za slučaj. Drugi preduslov je veliki rad i neprestano učenje. To podrazumeva čitati klasike poput Dostojevskog, ići u pozorište, učiti od glumaca, jer advokat ne sme dozvoliti da mu se „čita“ s lica. Takođe, preporuka je družiti se sa novinarima, najbolje se od njih nauči, to su veoma radoznali ljudi i svašta znaju. Izlaganje je bilo vrlo interesantno i zanimljivo“, rekla je Željka Milošević  predsednica FOŽ SPS u Zrenjaninu i zahvalila se Tomi Fili na gostovanju,  kao i svim prisutnima na odličnoj   promociji

Prisutni su imali priliku da čuju mnogobrojne detalje o njegovom životu, interesantnim događajima dok se bavio advokaturom i koliko taj posao ima lepe, a sa druge strane nekada i nezgodne situacije.

Dosta prisutnih mu je uputilo pitanja o iskustvima zastupanja pred Haškim tribunalom, kako izgleda braniti optužene za  smrt, detalje vezane za život Jovanke Broz i dr.

Toma Fila član Glavnog Odbora SPS, savetnik predsednika SPS Ivice Dačića i poznati advokat  rekao  je da Haški sud ne oslikava međunarodno pravo i pravdu nego interese osnivača suda. Bez obzira na teškoće i napore koje nosi taj sud  motiv mu je bio da  dokaže da Srbi nisu genocidan narod, da pojedinci kojima je suđeno u Hagu  nisu krivi za ono što im se stavlja na teret, da kriterijumi za  Srbe i ostale optuženike  nisu  isti.

Toma Fila je na sva pitanja odgovorio i detaljno objasnio uz niz usput ispričanih anegdota što je doprinelo odličnoj atmosferi tokom promocije.