Zrenjanin- Ambasador Kraljevine Belgije Kunrad Adam posetio je danas Zrenjanin. Nakon prijema u Gradskoj kući i sastanka s gradonačelnikom i njegovim saradnicima, ambasador Belgije posetio je Narodni muzej, a potom i proizvodne pogone jedinog belgijskog investitora u našem gradu – kompanije “Talent for blinds”, u industrijskoj zoni “Jugoistok”. 

„Jedan od razloga zašto sam odabrao Zrenjanin za posetu jeste to što ovde posluje jedna belgijska kompanija ”T4B”, koja je započela proizvodnju pre godinu dana, a danas ću posetiti njihove proizvodne pogone. Već sam od vlasnika čuo da su veoma zadovoljni saradnjom sa lokalnom samoupravom. Bilo mi je drago što sam danas bio u prilici da razgovaram sa gradonačelnikom koji mi je dao vrlo dobar pregled potencijala Zrenjanina u društvenom, privrednom i kulturnom smislu – rekao je ambasador Kunrad Adam.
Ambasador Kunrad Adam istakao je da su na sastanku sagledane mogućnosti privlačenja investitora za tri industrijske zone grada Zrenjanina,  a da iskustvo T4B za to može biti dragoceno.
„Budući da je sutra Dan Evrope, osvrnuli smo se i na mogućnosti koje Zrenjanin ima da bi pomogao Srbiji na evropskom putu. Razgovarali smo danas i o multikulturalnosti ove sredine, a gradonačelnik mi je govorio kako svi možete živeti zajedno, bez problema, iako je to zajednica sa mnogo naroda i nacionalnosti. To je zanimljivo i za Belgiju koja je sredina sa više kultura – rekao je ambasador i dodao da je naša zemlja  interesantna belgijskim investitorima za ulaganje, a da su glavna prednost ljudski resursi.
„Većina radne snage je dobro kvalifikovana, radna etika je na visokom nivou, a ako nedostaje kvalifikacija, to se u saradnji sa obrazovnim institucijama rešava, podešavanjem programa prema potrebama investitora. Mislim da su ljudi glavna prednost ove zemlje“, naglasio je  ambasador Kunrada Adama.
Gradonačelnik Janjić je istakao da je
„Zrenjanin je u prethodnom periodu uspešno promovisan kao dobro mesto za investiranje. Naravno, tome je prethodilo dobro uređenje lokalne administracije, uređenje naših industrijskih zona koje su infrastrukturno opremljene, a sada smo u fazi da proširujemo našu industrijsku zonu za još 450, a ne 550 hektara, pošto je kineski investitor već ušao na jednu veliku parcelu. Srbija je dobro mesto za investiranje, a mi se trudimo da Zrenjanin bude najbolje mesto u Srbiji“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
Ambasador Belgije posetio je izložbenu postavku Narodnog muzeja.
Posetu Zrenjaninu ambasador Kunrad Adam završio je obilaskom pogona kompanije “Talent for blinds”, gde se upoznao s procesom proizvodnje, asortimanom i planovima te kompanije koja se bavi proizvodnjom roletni i dekoracija za prozore, a članica je belgijske porodične kompanije “Kopahom”.