Komisija za realizaciju mera energetske sanacije u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost“ Grada Zrenjanina, a koja je raspisala Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu uputila je obaveštenje svim zainteresovanim građanima da je taj Javni poziv za građane trenutno stopiran zbog količine prijava građana kojim je dostignut iznos sredstava opredeljenih pozivom.
Trenutno je Komisija na terenu proverava ispunjenost tehničkih uslova prijava građana.

 

Kako je predviđeno, ukupno planirana bespovratna sredstva koje Grad zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike dodeljuje putem ovog poziva iznose 30 miliona dinara, a planirano je da prijave traju do utroška sredstava, a najduže do 31. decembra ove godine.

 

Za poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova i prošle godine vladalo je veliko interesovanje građana.
Tada je za subvencionisanje mera energetske efikasnosti ukupna vrednost potpisanih ugovora iznosila 69,942 miliona dinara, od čega je Uprava za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti opredelila 14.3 miliona, Grad Zrenjanin 14,9 miliona dinara, a ostalo su sredstva građana.
Potpisano je 230 trojnih ugovora, a realizovano je 210 ugovora vrednosti 56,6 miliona dinara, od kojih su subvencije 24, 1 milion dinara Grada i Ministarstva rudarstva i energetike.
Urađeno je 122 zamene stolarija, 6 fasada, 1 izolacija krova, 77 kotlova, 2 kotla na biomasu i 2 toplotne pumpe.

 

Pored toga, kroz nekoliko projekata, uz finansiranje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kompanije NIS (program “Zajednici zajedno”) i Grada Zrenjanina, obezbeđena su finansijska sredstva za zamenu stolarije u nekoliko škola na teritoriji našeg grada.

 

Tako su, primera radi, za Osnovnu školu “Svetozar Marković Toza” u Elemiru obezbeđena finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 7,2 miliona dinara i realizovani su radovi na zameni stolarije PVC profilima, a bilo je i značajnih ulaganja u još nekoliko škola na sa teritorije našeg grada – osnovnim školama u Čenti, Tarašu, Knićaninu i drugim.

 

 

Takođe, energetskoj efikasnosti doprineli su i projekti realizovani u okviru programa „Zajednici zajedno“ koju podržava kompanija NIS, a ove godine u sklopu tog programa podržani su projekti koji se takođe tiču energetske efikasnosti:

 

OŠ „Petar Petrović Njegoš“
Unapređenje uslova za rad i izvođenje nastave zamenom 30 prozora na objektu škole u kojoj stolarija nije menjana od 1973. godine kada je škola i izgrađena, i to u svim učionicama, kancelarijama stručnih saradnika, školskoj biblioteci, toaletima i hodnicima, što će doprineti podizanju nivoa bezbednosti učenika, kao i energetskoj efikasnosti objekta
3.021.750,00 din.

OŠ „Stevan Knićanin“, Knićanin
Sanacija 450 kvadratnih metara fasade (pripremni, izolatorski, zidarski i molerski radovi) u cilju rešavanja pitanja bezbednosti svih korisnika škole, energetske efikasnosti, ali i doprinosa lepšoj slici sela, jer se radi o školi koja je centar kulturnih, obrazovnih i sportskih događaja u ovoj zajednici
3.591.180,00 din.

OŠ ,,Sveti Sava“, Stajićevo
Zamena 17 prozora u delu škole u kome se nalaze tri učionice i obavlja nastava fizičkog vaspitanja, čime se značajno doprinosi energetskoj efikasnosti objekta, podizanju bezbednosti učenika i zaposlenih, kao i unapređenju uslova za izvođenje same nastave
2.120.665,00 din.

OŠ „Žarko Zrenjanin“
Zamena stolarije na uličnoj strani objekta škole koja datira od same gradnje školske zgrade 1980. godine i koja nije menjana od tog perioda, ugradnjom novih PVC prozora i vrata što će znajačno uticati na energetsku efikasnost i uštedu u grejanju, zvučnu izolaciju sa ulične strane zgrade, a ujedno i sprečavati prokišnjavanje
1.163.300,00 din.

Tehnička škola
Zamena spoljašnje stolarije u vidu 33 prozora za računarski kabinet, specijalizovani kabinet za saobraćaj, svlačionice fiskulturne sale, toalete i hodnik
1.219.376,00 din.

Izvor: Grad Zrenjanin