Zrenjanin- U program tradicionalne manifestacije “Noć muzeja”, koja će se održati u subotu, 18. maja, u terminu od 16 časova do ponoći, uključilo se, kao i prethodnih godina, više gradskih institucija kulture. Svi sadržaji su besplatni.

PROGRAM NARODNOG MUZEJA:

Subota, 18. maj
POSTAVKE
16-00h – Salon – izložba „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“
16-00h – Mali salon – izložba „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“
16-00h – Hol NMZ (izlaz ka Atrijumu) – kamerna postavka“Odjeci Bauhausa“
16-00h – Prvi sprat – kamerna postavka „10 godina OK Proleter“
16-00h – Prvi sprat – kamerna postavka „100 godina FK Radnički“
16-00h – Drugi sprat – kamerna postavka „Plodovi Mediterana“
RADIONICE
16-17h – Mali salon – likovna radionica „Na krilima mašte“
17-19h – Salon – vajarska radionica „Došao je petao, krilima lepetao“
17-20h – Atrijum – arheološko-konzervatorska radionica „20 000 godina pod morem“
DETEKTIVSKA IGRA
18-19:30h – Stalna postavka – detektivska igra „Pronađi svoju zvezdu“
KONCERTI
Atrijum – početak u 20h
Koncert Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina
Nastup Omladinskog hora muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina
Nastup mešovitog hora „Panonika“
PREDAVANЈE
21h – Salon – predavanje „Ča je život vengo fantažija“
PROJEKCIJE ETNOLOŠKIH FILMOVA
Atrijum – početak u 22:30h
Film „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“
Film „Banatski bluz“
Narodni muzej Zrenjanin ove godine organizuje i foto-konkurs. Naime, posetioci Muzeja će imati priliku da fotografije koje su napravili u toku manifestacije „Muzeji za 10“ i Evropske noći muzeja – od 13. do 19. maja – podele javno na svojim društvenim mrežama uz hashtag #zrmuzejza10. Komisija će naknadno pregledati sve fotografije, nekoliko najmaštovitijih biće objavljeno na zvaničnim stranicama Muzeja a njihovi autori biće simbolično nagrađeni.
GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN” organizuje u subotu, 18. maja, od 16 do 24 časa u knjižari “Klub knjige” Mini sajam, a cene svih izdanja biće niže od 20-50 odsto. Tokom trajanja manifestacije, Dečje i Pozajamno odeljenje biće otvoreni za posetioce, a upis u biblioteku biće besplatan.
Od 18-19:30 na dečjem odeljenju organizovan je pogram za decu “Bibliotekari i stereotipi: radionica, film, likovna radionica”
Na dečjem odeljenju od 21 do 24 časa biće emitovani odabrani inserti iz filmova u kojima se na stereotipan ili potpuno oprečan način prikazuju bibliotekari, od “Neba nad Berlinom” sve do popularnog serijala “Igra prestola”.
NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ” pokloniće publici predstavu “Nemam da platim i neću da platim” u režiji Darija Foa, koja počinje u subotu u 20 časova, a ulaz je besplatan.
U SAVREMENOJ GALERIJI UK EČKA je otvorena izložba „Hladni pogledi sedamdesetih vs vesele osamdesete” koja, kroz studijske izložbe, internet prezentacije i edukativne programe, prikazuje 24 slike predstavnika slikarstva hladnog pogleda sedamdesetih i postmodernističkog slikarstva osamdesetih godina 20 veka, koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije.
Izložba „DRUGI GRAD” posvećena je istraživanju ambijentalnih prostora Zrenjanina na desnoj obali reke Begej, između dva mosta, osvojenih i zamišljenih kroz individualne priče studenata. Različitim scenskim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore. Izložba se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom i Klubom „Alternativa”

 

PROGRAMI U ORGANIZACIJI KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA

– Izložba Art Kvadrat Srbija 2019. – radove ocenjuje publika

– Izložba „Drugi grad“ – izložba na otvorenom na obali Begeja


U okviru manifestacije „Noć muzeja“ koja se održava u subotu, 18. maja, u Kulturnom centru Zrenjanina publika će imati priliku da pogleda međunarodnu putujuću izložbu – Art Kvadrat Srbija 2019. koja je otvorena u petak, 10. maja od kada je i dostupna publici, s’ tim što će u toku manifestacije, pored celodnevnog uobičajenog izlaganja i dostupnosti biti otvorena i do ponoći.
U okviru postavke izloženi su radovi 42 autora.

Ono što je izdvaja jeste i to da u svakom gradu u kom izložba gostuje, radove ocenjuje publika. Posetite izložbu  i pronađite na njoj svog likovnog favorita odnosno rad koji je po Vašoj oceni najbolji. Inače, izložba je otvorena do 23. maja a na izložbi pored autora iz Srbije izloženi su i radovi autora iz Holandije, Hrvatske i Izraela.

 

U okviru manifestacije „Noć muzeja“ u saradnji Odseka za umetnost i dizajn, Centra za Scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN) – Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Kulturnog centra Zrenjanina i kluba „Alternativa“ predstavlja se i izložba „Drugi grad“.

 

Izložba Drugi grad posvećena je istraživanju ambijentalnih prostora Zrenjanina na desnoj obali reke Begej, između dva mosta, osvojenih i zamišljenih kroz individualne priče studenata. Različitim scenskim prostornim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke, vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore.

 

Izložba će biti prikazana u okviru 16. Noći muzeja u Zrenjaninu, kao završni rad faze – Događaj ovogodišnjeg sinteznog projekta.

Autori izložbe:

Studenti: Aleksandra Lena Popov, Aleksandra Vučković, Danilo Krsmanović, Dijana Dojin, Dušica Ilić, Igor Ljubić, Ivana Vukadinović, Ivanino DaVillano Đukić, Katalin Pap, Ksenija Ilić, Milana Dakić, Milana Karanović, Milena Grošin, Milomirka Rapić, Nađa Vukorep, Nevena Kopanja, Rastko Lazarević, Srđan Radaković, Vanja Skenderović.

 

Postavka će biti otvorena na desnoj obali Begeja od 20 do 22 časa.