Promocija dokumentarnog romana„Dogodilo se u Ečki“ autora Tibora Varadija

 

Zrenjanin- U organizaciji izdavačke kuće „Akademska knjiga“ iz Novog Sada, GNB „Žarko Zrenjanin“ i Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 9. maja 2019. godine, u Salonu NMZ sa početkom u 19 časova, održaće se promocija knjige „Dogodilo se u Ečki“ autora Tibora Varadija.

„Dogodilo se u Ečki“ treća je knjiga Tibora Varadija nastala na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije osnovane krajem 19. veka. Sa prethodne dve – „Spisi i ljudi“ i „Put u juče“ ‒ čini jedinstvenu trilogiju u kojoj se dodiruje i pretapa svet sudskih akata i svet književnosti.

Nigde kao u advokatskoj arhivi ne može se bolje osetiti duh jedne epohe, njeno gašenje i dolazak novog doba. Tu se ukrštaju Istorija sa velikim „I“, i pojedinačne, privatne istorije sa malim „i“. Izdvajanjem određenih detalja i njihovim međusobnim povezivanjem, otkriva se kontekst. A bez konteksta, nemoguće je razumeti prošlost.

„Pravnik Varadi u službi pisca Varadija, ispisuje uzbudljiv istorijat plemićke porodice Lazar – Harnonkur – Palavičini, prateći kroz sudske predmete živote nekoliko generacija. Više od pola veka, vlasnici imanja u Ečki, ali i oni koji su na imanju živeli, bili su klijenti advokatske kancelarije Varadi, koja ih je zastupala u preko sto sudskih sporova. Jedan ljubavni slučaj sa imanja u Ečki stigao je čak i na naslovnice svetske štampe. Šta se tačno događalo u dvorcu i u njegovoj okolini, sad već niko ne zna, beleži autor na početku knjige. Ali neki detalji ostavili su za sobom tragove. I ti detalji se često mogu povezati. Iz sudskih spisa sad se već može videti i da su grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, zakupci, poslovođe, dvorkinje, kuvarice, zapravo počinili romane. „Dogodilo se u Ečki“ dokumentarni je roman par excellence! Zahvaljujući nevidljivom prevodu Vicka Arpada, i ovu Varadijevu knjigu čitamo u originalu.“ – Dragan Velikić.

 

Pozdravnu reč imaće izdavač Bora Babić i direktor GNB Milan Bjelogrlić, a o romanu će, pored autora, govoriti književnik Ivan Ivanji i prof. dr Milivoj Nenin.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap