U nedelju, 26. maja 2019. godine,  u  Tarašu održan je prvi foto safari. Organizator ovog lepog događaja je Udruženje građana “Taraške rode”, a sama aktivnost deo je projekta pod nazivom  “Bara Rogozara”.  Realizacija projekta je  upravo krenula, a finansira ga nemačka fondacija za zaštitu prirode Euronatur.

„Na izletu je učestvovalo 15 fotografa, od toga 10 odraslih i 5 mlađih. Neki od njih su polaznici škole za fotografe, tako da nam je čast što smo imali priliku da ih ugostimo.  Ovu lepu akciju vodili su članovi uprave građana “Taraške rode”, inače istaknuti i poznati fotografi prirode Predrag Kostin i Danilo Đeković, koji će pored  Aleksandre Marovac Cucić birati najlepše fotografije koje su ovom prilikom nastale“, rekla je Aleksandra Marovac Cucić UG „Taraške rode“.

Radovi svih učesnika biće prikazani na zvaničnom otvaranju izložbe fotografija tokom manifestacije „Dani taraških roda“ koja je zakazana za 8. juna 2019. godine. Za najbolje tri fotografije biće obezbeđene simbolične nagrade.

„Foto safari je imao za cilj da prikaže skrivene lepote kako Bare Rogozare, tako i Taraša, evropskog sela roda. Organizovanjem profesionalnih  fotografa  i fotografa amatera, kao i održavanjem jednodnevnog izleta  za na kom su oni bili u prilici da fotografišu, siguran je dobitak lepih fotografije koje će prikazati ono što običan posmatrač ne vidi a postoji na u ovom mirnom i posebnom banatskom selu. Nastojaćemo da i ovo postane tradicionalno dešavanje u selu roda.“, rekla je Aleksandra Marovac Cucić.

Konkretan cilj projekta “Bara Rogozara” je podizanje svesti o potrebi povećanja zaštite staništa belih roda, skretanje pažnje  o problemima sa kojima se suočava hranidbeno područje, a to su nezakonito izoravanje, širenje korovske vegetacije usled smanjenjea broja stoke kao i bacanje smeća na mestima gde je to zabranjeno.

Aktivnijom zaštitom Rogozare i promocijom te zaštite možemo razviti ekološko okruženje koje će moći da posluži za razvoj eko turizma od kojeg korist može imati sama vlažna livada, bele rode kao i meštani. Samim razvojem ovog vida turizma korist ima direktno i Taraš, tj. meštani koji mogu budućim turistima ponuditi smeštaj, kao i hranu u vidu domaćih specijaliteta. Naravno, tu su i drugi sadržaji koji mogu biti zanimljivi  posetiocima a po kojima je Taraš na daleko poznat: skela, vinogradi, krompir kupus, Tozina kuća….