Danas je u Krajišniku otkriveno spomen obeležje u znak sećanja na poginule meštane, Sinišu Grubora i Dragana Rokvića, koji su živote izgubili na Kosovu i Metohiji u NATO agresiji 1999. godine na našu zemlju. Otkrivanju spomen obeležja prisustvovali su pripadnici vojske Srbije, Ministarstva Unutrašnjih poslova Republike Srbije, opštine Sečanj, Grada Zrenjanina, MZ Krajišnik, rodbina i prijatelji.

 

„Danas obeležavamo deo iz naše istorije koji ne sme biti zaboravljen, zbog naših sugrađana, Dragana Rokvića i Siniše Grubora, koji su za dobrobit svog mesta i naroda, stali na branik odbrane svoje domovine od agresora i dali ono najvrednije-svoje živote. Ovde smo da pokažemo da ta žrtva ne sme biti  zaboravljena, da iskažemo poštovanje i ponos da smo ih imali i da njihov lik i delo ovekovečimo. Moraju biti  i ostati deo nas, naše tradicije, deo našeg integriteta i identiteta“, rekao je predsednik MZ Krajišnik Slobodan Repac i citirao Ivu Andrića: “ Smrt briše samo nestvarne veličine, a istinske učvršćuje i uzdiže“!

 

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović  rekao je  da podizanjem spomen obeležja ova opština pokazuje da ponosno čuva uspomenu na svoje meštane.

„Srce mi je puno emocija, naviru mi sećanja i uvek prisutno pitanje. U kom svetu živimo? Kada će na ovim našim prostorima prestati demonstarcija sile moćnika sa mnoštvo opravdanja zbog čega i u čijem interesu. Pre dvadeset godina u NATO bombardovanju sve mlade osobe  utkale su svoje živote u nastojanju da je ovo njihova zemlja, da su ovde grobovi njihovih predaka i da je ovde život na istoj ceni kao u svim civilizovanim sredinama. Dragan i Siniša dali su svoje živote za slobodu maše zemlje, ta žrtva se ne sme zaboraviti. Mora biti stalna vodilja kako i na koji način se poštuje, ceni i voli svoja domovina. Podizanjem spomenika izražavamo zahvalnost i ponos što smo imali heroje, ljude vredne poštovanja, i dostojne da budu primer svima, a posebno mladim generacijama“, rekao je Predrag Rađenović.

 

Vence na spomen obeležje položili su pripadnici vojske Srbije, Ministarstva Unutrašnjih poslova Republike Srbije, opštine Sečanj, MZ Krajišnik, rodbina i prijatelji.

Pripadnici MUP-a, kolege poginulog Dragan Rokvića.

 

Siniša Grubor (1978) pripadnik vojske Savezne Republike Jugoslavije poginuo je 8. aprila 1999. godine. Dragan Rokvić (1972) pripadnik Ministarstva Unutrašnjih poslova Republike Srbije poginuo je 23. maja 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Pred njima su bile sve lepote i sva iskušenja ovog sveta, ali su prerano dali na Kosovu i Metohiji svoje živote, braneći otadžbinu od NATO agresora i albanskih terorista.