Zrenjanin- U zrenjaninskoj bolnici izvršena je prva uspešna mikrovaskularna transplantacija tkiva podlaktice na defekt usne duplje. Hirurški zahvati pri kojima se veliki defekti na glavi i vratu rekonstruišu mikrovaskularnim tranplantatom tkiva (podlakatni režanj)   već su primenjeni u kliničkim centrima, a prva  ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj je urađena ova procedura je  Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ Zrenjanin.

 

Operatvni zahvat je u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin izveden krajem prošle godine kod pacijenta sa uznapredovalim karcinomom sluznice poda usne duplje, nakon čega se pacijent uspešno oporavio.

Zahvaljujući razumevanju menadžmenta, ličnom angažovanju i entuzijazmu velikog tima zdravstvenih radnika, ova usluga koja je do sada bila dostupna samo u kliničkim centrima, oda sada je dostupna i u našoj bolnici. Ove operacije obavlja dr Dejan Bakić – specijalista maksilofacijalne hirurgije, uz pomoć dr Geze Šmita – specijaliste vaskularne hirurgije.

 

Medicinski postupak sa bolesnicima koji imaju tumor glave i vrata obuhvata različite kombinacije hirurškog zahvata, radio i hemio terapije, te u najnovije vreme i imuno terapije. Glavni cilj bilo kojeg modaliteta lečenja je duže preživljavanje bez recidiva tumora i minimalni gubitak funkcije uz prihvatljiv estetski rezultat. Na žalost, pacijenti se najčešće javljaju u poodmakloj fazi bolesti gde je neophodno hirurški ukloniti veliki deo tkiva zajedno sa tumorom.

dr. Geza Šmit i dr. Dejan Bakić

Nakon resekcije (uklanjanja) uznapredovale tumorske bolesti ostaje manji ili veći funkcionalni i estetski invaliditet koji određuje dalji kvalitet života operisanih pacijenata.

 

Danas je imperativ u svim svetskim onkohirurškim centrima nakon takvih operacija restauracija funkcije gutanja i govora, te prihvatljiv estetski rezultat. To se postiže rekonstruktivnim zahvatima koji su oduvek predstavljali izazov u hirurgiji glave i vrata. Primena određene metode rekonstrukcije zavisi najviše od lokalizacije i veličine defekta, dobi, pola i opšteg stanja bolesnika, ali i od edukovanosti hirurga, opremljenosti i standarda ustanove.

 

Segment ili blok tkiva kojim se nadoknađuje defekt naziva se režanj. Oni mogu biti lokalni i regionalni i udaljeni, tj. slobodni. Uloga lokalnih i regionalnih peteljkastih režnjeva je ograničena količinom i sastavom raspoloživog tkiva.

 

Zbog navedenog, primena slobodnih mikrovaskularnih režnjeva predstavlja zlatan standard u rekonstrukciji kompleksnih defekata glave i vrata nastalih hirurškim uklanjanjem tumora. Mikrovaskularna transplantacija segmenta tkiva, tj. režnja podrazumeva prenošenje dela tkiva sa njegovog originalnog – donorskog, na mesto defekta i spajanje sa okolnom cirkulacijom pomoću mikrovaskularnih anastomoza u jednom operativnom aktu. Na taj način se režanj ishranjuje do prorastanja krvnih sudova iz okoline.

 

 

Postoji više vrsta slobodnih mikrovaskularnih režnjeva za rekonstrukciju defekata glave i vrata, među kojima je radijalni (podlakatni) režanj jedan od najpogodnijih i najčešće korišćenih. Prvi put je opisan početkom 80-tih godina prošlog veka, pa je zbog svojih osobina i sastava postao najčešće korišćen za rekonstrukciju defekata usne duplje i jezika.

Takođe, veoma je pogodan za pokrivanje većih defekata kože i mekih tkiva glave i vrata.

 

Primena mikrovaskularne transplantacije tkiva znatno skraćuje trajanje bolničkog lečenja, obezbeđuje bržu rehabilitaciju i oporavak.

 

Navedeni rekonstruktivni zahvat sa pomenutim režnjem već je primenjivan u kliničkim centrima, a sada po prvi put u jednoj opštoj bolnici.