Zrenjanin- U četvrtak, 6. maja, u baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održana je svečanost povodom dodele „Nagrade za moderni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“. Laureat fonda za 2018. godinu je umetnik Vladan Radovanović.

 

dav

Na svečanosti, prisutnima su se obratili:  u ime grada Zrenjanina pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, potom Miloš Jocić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predsednik UO Fonda „Todor Manojlović“ Nenad Šaponja, član UO Fonda prof. dr Gojko Tešić i laureat, Vladan Radovanović.

Vladanu Radovanoviću, sinestezijskom umetniku, uručena je povelja, umetnički predmet – rad akademskog slikara Radovana Živankića i novčana nagrada.
Fond „Todor Manojlović“ koje je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, ovom prilikom dodelio je nagradu 27. put.

Vladan Radovanović je rođen u Beogradu 1932. Kompoziciju je diplomirao u klasi prof. Milenka Živkovića. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, i njime rukovodio od 1972. do 1999. Grupu Sintum osniva 1993.
Stvara na području: slikarstva i kompjuterske grafike, vokalnoinstrumentalne i elektronske muzika, književnosti, taktilizma, zapisa snova, projektizma, vokovizuela, ideograma, rada s telom, sintezijske umetnosti. Napisao je preko 250 teorijskih tekstova o novim tendencijama u umetnosti.
Radio je u studijima u Varšavi, Parizu, Utrehtu i Budimpešti. Održao je 27 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku (SIMC).
Objavio je 12 knjiga, 2 mape, 6 partitura, 3 autorske ploče, 2 kasete i 5 autorskih kompakt diskova.
Dobio je 11 nagrada za muziku (3 prve nagrade na takmičenjima Jugoslovenska muzika na Radiju, Oktobarska nagrada 1971, II nagrada u Buržu za elektronsku muziku 1979, nagrada Gianfranco Zafrani na Prix Italia 1984, I nagrada na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 1998, Nagrada „Stevan Mokranjac“ 2014), 4 za književnost (Nolitova nagrada 1968, Gramata Pesničke republike 2018) i 8 za vizuelne umetnosti (I nagrada Ministarstva kulture za najbolju izložbu 1992, I nagrada za video u Sao Paolu 1997, I nagrada Grada Beograda za najvrednije dostignuće u likovnoj umetnosti za 2007, nagrada „Ivan Tabaković“ 2008. i „Mića Popović“ 2012) i Vukovu nagradu za izuzetan doprinos u razvoju kulture 2014.
Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. do 1012. predavao je kao profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Grupa za višemedijsku umetnost. Godine 2005. postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a 2007 – počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.