Zrenjanin- Dan nakon odigravanja poslednje utakmice grupe D Evropskog prvenstva u košarci za žene u Kristalnoj dvorani, održana je konferencija za novinare na kojoj su o utiscima organizacije takmičenja govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, direktor Javne ustanove “Sportski objekti” Bojan Mijatov i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković.

Oni su, ujedno, najavili i neke predstojeće aktivnosti u oblasti sporta i sportske događaje koji slede tokom letnjeg perioda, o kojima će više biti reči u posebnoj vesti.

Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika rekao je da je organizovanje jednog ovakvog takmičenja predstavljalo veliki izazov, kako za grad, tako i za sve gradske službe, volontere, a posebno za Javnu ustanovu “Sportski objekti”, čije je zaposlene posebno pohvalio i istakao da su dali maksimum da sve protekne u najboljem redu.
„U petak, 5. jula, navršava tačno deset godina od otvaranja nove zrenjaninske hale sportova, “Kristalne dvorane” i  ovo evropsko prvenstvo predstavljalo je  najviši nivo takmičenja i najviši nivo organizacije, kada su u pitanju zahtevi i standardi Svetske košarkaške federacije FIBA“, rekao je Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika.
Gostujuće ekipe, Košarkaški savez Srbije i FIBA pohvalili  su organizaciju takmičenja.
„Do sinoć kasno razgovarao sam i s gradonačelnikom, s čelnicima Košarkaškog saveza Srbije i s tehničkim osobljem FIBE i generalni utisak koji se stekao jeste da je Zrenjanin bio odličan domaćin, da je bio odličan organizator, uz sve te neke sitnice koje se javljaju tokom organizacije, a koje će se posebno razmotriti. Posebne pohvale imamo od gostujućih ekipa, koje su zadovoljne kompletnom organizacijom, od smeštaja do aktivnosti u “Kristalnoj dvorani”. Drago nam je i tek sada mislim da smo shvatili koji je značaj ovakvog takmičenja. Od selektorke Marine Maljković publika je dobila sve pohvale, a podršku publike istakli su i čelnici košarkaške organizacije i osoblje FIBE „, rekao je  je Salapura.
On je rekao da su publika, navijanje i postignut rezultat “anulirali” male nedostatke koji su primećeni tokom odigravanja utakmica.
„Razgovaraćemo potpuno otvoreno, jer na te nedostatke nismo mogli da utičemo. Dakle, prvog dana, oluja i nestanak struje bili su viša sila, agregati u hali su se uključili istog momenta, ali je prekid nastao jer se svetla, usled pola sekunde prekida napajanja električnom energijom, gase i mora se sačekati pet do osam minuta da se opet zagreju. Na to nismo imali nikakvu zamerku od strane FIBE, što je rečeno i na prijemu u subotu u Gradskoj kući. Što se tiče jučerašnje utakmice, rashladni sistemi u hali su ispravno radili, nije došlo do bilo kakvog isticanja iz klima uređaja, već je nastala kondenzacija vazduha, jer su sistemi bili uključeni od osam časova ujutro i veoma rashlađeni, a dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta i toplota je bila u gornjem delu hale.Sistemi su radili tokom svih treninga i utakmica, a sticajem okolnosti desilo se to na minut do kraja naše utakmice. Ni na to nismo imali nikakvu zamerku, služba je odreagovala brzo i utakmica je nastavljena – objasnio je Salapura i najavio  da će ubrzo biti održani sastanci s stručnjacima koji se bave ovom tematikom i da će pronaći adekvatno rešenje za problem s kondenzacijom.
„Za nas je ovo bilo neko novo iskustvo, nova mobilizacija ljudi koji mogu da iznesu ovakvo takmičenje, za nas je ovo bila je i jedna stepenica više kada je u pitanju organizacija ovako velikih takmičenja u našem gradu. Videli smo gde mogu da nastanu neki propusti, koje smo u hodu prevazilazili i naravno da ćemo o tome voditi računa ubuduće – zaključio je Salapura na današnjoj konferenciji za novinare.
Direktor Javne ustanove “Sportski objekti” Bojan Mijatov istakao je da je u organizaciju Evropskog prvenstva u košarci za žene uloženo mnogo truda i zahvalio se svim gradskim službama i volonterima na uloženom trudu i zalaganju.
Vukosava Đapić Atanacković generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina najavila je projekat „Besplatno sportsko leto“ koja će uskoro početi u Zrenjaninu , a u koju će biti uključeno više od 20 klubova.
„Cilj ovog projekta je da se svoj deci omogući bavljenje sportom, sticanje zdravih životnih navika i promena sedelačkog načina života. Više od dvadeset klubova je prihvatilo naš poziv da učestvuje u ovom programu. Ove godine imamo rukomet, atletiku, plivanje, odbojku, košarku, ples, tekvondo, fudbal, rvanje, veslanje i kajak“, rekla je Vukosava Atanacković Đapić.