Srpski kulturni centar „Kolo“ svečano je otvoren danas u Morahalomu,  u okviru Intereg-IPA projekta „Colourful Cooperation“ prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, sa ciljem da predstavlja raznobojnost nacionalnog, manjinskog i međunarodnog kulturnog života na obe strane granice.

Ukupna vrednost prijekta je 3,7 miliona evra. Centar je izgrađen na površini od 1.199,05 m2, a njegova izgradnja i opremanje koštali su 1,4 miliona evra.

 

Svečanom otvaranju  prisustvovali su ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, generalni sekretar i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić, potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi i ostali visoki zvaničnici Republike Mađarske i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, crkveni i drugi velikodostojnici, kao i strateški partneri Centra.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto istakao je da otvaranje srpskog kulturnog centara ima veliki značaj za Mađarsku, Srbiju, ali i Evropu.

„Odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju se na međusobnom poštovanju i zato su odnosi dveju zemalja danas bolji nego ikada, a političari obe zemlje danas mogu iskreno da razgovaraju o najznačajnijim temama. Srbija trebalo da bude primer drugim zemljama po tome kako se brine o pravima i položžaju nacionalnih manjina. Podržavamo da nacionalne zajednice pričaju svojim maternjim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciji i neguju kontakt s maticom, rekao je Sijarto. „, rekao je Sijart i istakao da će Mađarska učiniti sve kako bi Srbija što pre ušla u Evropsku uniju.

 

„Srpski i mađarski narod vekovima žive na istim prostorima, što je kulturna misija svakoga ko se kulturom bavi. Verujemo da će do kraja godine biti otvoren Mađarski kulturni centar na Paliću, kao deo istog ovog projekta, a koji će imati istu misiju kao srpski kulturni centar koji smo danas otvorili u Morahalomu“, rekao je ministar Vladan Vukosavljević.

 

Nakon svečanog otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi uručio je „Ključ Balkana“ gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da u Zrenjaninu žživi 10 odsto stanovnika mađarske nacionalne zajednice i da je jedan od prvih gradova pobratima bio Beke Čaba, a što potvrđuje da naš grad oduvek neguje prijateljske odnose sa Mađarskom i da je  otvoren za kulturnu, privrednu, ekonomsku, kao i sportsku saradnju sa Mađarskom.