Zrenjanin- U sklopu priprema za svetsko prventstvo reprezentacija Srbije sinoć je  u prepunoj Kristalnoj dvorani i u sjajnoj atmosferi kakva se ne pamti u gradu na Begeju odigrala utakmicu protiv selekcije Finske i pobedila rezultatom 95:75. 

 

 

Reprezentacija Srbije u prvoj četvrtini vodila je 28:25 iako je Fince odlično poslužio šut. Na poluvremenu vodili su „Orlovi“ 54:36, a Finci su jedino uspeli da priprete u trećoj deonici, ulazak Bobija Marjanovića skroz je poremetio rivala i  zahvaljujući  njegovom sjajnom nastupu doneo je razliku od +18, čime je sve bilo rešeno.

Selektor Aleksandar Đordjević na meču protiv Finske nije mogao da računa na Nikolu Jokića, Marka Gudurića, Vasilija Micića, Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića, dok su se svi ostali koji su dobili priliku upisali u strelce.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Boban Marjanović i Stefan Jović sa po 12 poena, dok su po 11 dodali Dragan Milosavljević i Marko Simonović.

 

„Hoću da se zahvalim Zrenjaninu, ali i Čačku, koji su nam pokazali mnogo ljubavi, ljubavi kakvu ovi momci zaslužuju zbog svega što su uradili do sada za reprezentaciju Srbije. Verujem da će tako biti i u Beogradu. To je najlepši utisak koji nosim iz Zrenjanina, rezultat nije toliko bitan, ali je bitno kako je do tog rezultata došlo“, rekao je  Aleksandar Đorđević  selektor reprezentacije Srbije nakon meča.

Osamnaesti svetski šampionat u košarci održaće se u Kini u periodu od 31. avgusta do 15. septembra. Naši košarkaši  u Kinu putuju 20. avgusta. U grupnoj fazi reprezentacija Srbije igraće u okviru grupe D, protiv reprezentacija Angole, Filipina i Italije.

Srbija: Teodosić 7, Simonović 11, Lučić 9, Milosavljević 11, Raduljica 8, Birčević 10, Todorović 2, Milutinov 8, Jović 12, Avramović 2, Jovanović 3, Marjanović 12

Finska: Kanervo 8, Koivisto 6, Huf 6, Koti 9, Jantunen 7, Valtonen 12, Mahuni 1, Linbom, Alanen 2, Nenonen, Pola 6, Gustavson 6, Sepala 6, Palmi 6

ZRENJANIN GRAD SPORTA

 

  • Košarkaški klub „Proleter“ je jedina ekipa sa teritorije Srbije, van Beograda, koja je osvojila šampionsku titulu. U Prvoj ligi „Proleter“ (jedno vreme pod imenom „Kombinat Servo Mihalj“) je odigrao ukupno 14 sezona i zauzima četrnaesto mesto na večnoj tabeli Prve savezne lige nekadašnje Jugoslavije.
  • Prva petorka „Proletera“ iz tog perioda ujedno je i petorka reprezentacije Jugoslavije: Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Milutin Minja, Dušan Radojčić i Ljubomir Katić.
  • Vilmoš Loci je prvi jugoslovenski košarkaš sa odigranih 100 utakmica za državnu selekciju.
  • Poslednji put muška reprezentacija Srbije u Zrenjaninu je igrala 5. septembra 2012. godine u okviru kvalifikacija za EP 2013. Rezultat je bio 87:62 za Srbiju.
  • U Zrenjaninu su rođeni i ponikli jedni od najboljih košarkaša svih vremena  Dejan BodirogaŽarko Čabarkapa, osvajači  zlatne medalje za Jugoslaviju na Svetskom prvenstvu u Indijanipolisu, 2002. godine.
  • Sadašnji ministar privrede Goran Knežević  i nekadašnji košarkaš „Partizana“, naš zrenjaninac, je u periodu od 2005. Do 2006. godine bio predsednik Košarkaškog saveza.
  • Od 2015. godine grad Zrenjanin je domaćin i „Petrovgrad kupa“, jednog od najzapaženijih evropskih turnira za igrače uzrasta do 16 godina, uz učešće najpoznatijih evropskih klubova. Na ovom turniru igrao je između ostalih i Luka Dončić sadašnji NBA igrač Dalas Maveriksa.