Prošlo je tri dana od kako je viđena poslednja bela roda u Tarašu. Jedno je sigurno – poslednja grupa roda krenula je na svoj daleki put. Put dug oko 12.000 km, pun teškoća, neizvesnosti i opasnosti, koji ih vodi do daleke Afrike u kojoj će strpljivo čekati da prođe zima, da bi se možda je još jednom vratile na svoja gnezda u Tarašu i drugim gnezdilištima širom Evrope.

 

Za ove divne ptice koje su postale simbol ovog malog banatskog sela, UG „Taraške rode“ sa najmlađim meštanima sela organizovalo je pre desetak dana ispraćaj roda na kom su im zajednički poželeli srećan put u toplije krajeve. Ovaj događaj se već tradicionalno organizuje u sklopu seoske slave.

Za najmlađe učesnike ispraćaj roda organizovan je kviz znanja i simbolična nagradna tombola. Bilo je potrebno da se imenom i prezimenom poželi rodama srećan put, da bi se učestvovalo u nagradnoj igri. Obezbeđene su i  nagrade u vidu školskog pribora kao i osveženje za decu, a bilo je par nagrada u vidu suvenira.

„Ovo je za naše bele rode bila izuzetno teška godina. Na gnezda se vratilo samo 26 parova. 51 mladunac je dobar prosek s obzirom na broj parova. Ostaje žal što je tokom ove sezone čak 6 jedinki bele rode izgubilo život od elektrokucije (udara elek. struje) što nam jasno pokazuje da je ovo jedan ozbiljan problem kako za rode tako i druge migratorne vrste ptica. Mi kao organizacija nismo moćni da sami rešimo ovaj problem, ali ono što možemo da uradimo jeste da apelujemo nadležnoj Elektrodistribuciji o postojećem problemu. Primeri dobre prakse postoje, možda bi mogao neki pilot projekat da se realizuje u našem selu. Sigurni smo da će rezultati biti pozitivni, to je dobro kako za naše bele rode, tako i za samu ED“, rekla je Aleksandra Marovac Cucić iz UG  „Taraške rode“.