dav

Zrenjanin-Na gradskom kupalištu Peskara otvoren je poseban Čitalački kutak sa željom da knjige budu dostupne svima, a svi Zrenjaninci i gosti grada imaju kvalitetan odmor.Ideja da se na ovaj način obogati kulturna ponuda grada na jednom od gradskih kupališta potekla je od Tanje Vuković, vlasnice ugostiteljskog objekta na Peskari. Inicijativu je prihvatila Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i obezbedila početni fond od stotinak knjiga koje svi zainteresovani posetioci mogu potpuno besplatno pozajmiti tokom boravka na plaži. Početak lepe saradnje između tima “Sport cafe-a 023” i gradske biblioteke obeležila je zanimljiva ideja bibliotekara da knjige budu smeštene na pomalo neuobičajenom mestu: umesto sa polica, knjige se mogu pozajmiti iz frižidera sa knjigama – „Knjižidera“, a moto zajedničke čitalačke kampanje glasi: „Rashaldi glavu – otvori Knjižider“.

“Knjižider” je u subotu, 17. avgusta, otvoren na najlepši mogući način: uz igru i druženje sa najmlađim Zrenjanincima, na radionici koju su osmislili bibliotekari.

Deca su imala zadatak da u “Knjižideru” otkriju posebnu knjigu koju su sa bibliotekarima čitali, a nakon čitanja usledila je potraga za zakopanim blagom: kovčežićem u kom su se krile nagrade za sve učesnike u potrazi. Nakon radionice, deca su nastavila sa odličnim provodom, uz pesmu i ples sa Nikoletom Vidaković i članicama “Free Dance” studija.

 

 

„Knjižider“ sadrži veliki je broj izdanja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, odabranu beletristiku, kao i knjige za decu. Pored knjiga koje je obezbedila biblioteka, svi sugrađani mogu doprineti da ponuda knjižnog fonda bude bogatija tako što će donirati neke od knjiga iz svoje kućne biblioteke. Prve donacije već su počele da pristižu, tako da će ovo leto, i ona koja nas tek očekuju, biti u znaku kvalitetnih naslova na gradskoj plaži.

Sa idejom promovisanja čitanja i zdravih životnih navika, tokom letnjih meseci posetiocima kupališta na raspolaganju su udobni lejzi begovi sa džepovima za knjige koje mogu koristiti u okviru kafea, kao i posebno opremljen Dečji kutak u kom će se održavati raznovrsni programi za decu, između ostalih, i Letnji čitanjac sa bibliotekarima koje je postao nezaobilazna zabava ovog leta.

Radno vreme kafea i nove biblioteke na otvorenom je svakog dana od 9 do 21 čas.