Zrenjanin- Povodom obeležavanja 100 godina postojanja Rvačkog kluba “Proleter” danas je u hotelu „Vojvodina“ održana konferencija za novinare na kojoj su o istoriji i uspesima kluba govorili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, Željko Trajković predsednik Rvačkog saveza Srbije, mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici.

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura istakao je da je u pitanju ne samo izuzetan jubilej, već veliki sportski praznik i događaj koji je od značaja i važnosti za čitav grad.
„Izdefinisali smo kako da najbolji način prezentujemo sve uspehe i faze razvoja zrenjaninskog rvanja, od početaka do danas. Nije to bilo lako organizovati, ali velikim radom i trudom došlo se do konačne forme predstavljanja ovog velikog jubileja zrenjaninskog rvanja i njegovih mnogobrojnih uspeha i vrhunskih rezultata“, rekao je Salapura i pozvao sugrađane i sve  goste manifestacije “Dani piva” da posete prigodnu izložbu, prisustvuju obeležavanju jubileja na Trgu slobode i upoznaju se s dugom tradicijom ovog sporta u Zrenjaninu.

Kao deo programa kojim rvački klub obeležava značajan jubilej, u subotu, 31. avgusta, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019”. Autori izložbe su mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar, bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričar Siniša Onjin.

Rvački sport u gradu na Begeju ima bogatu stogodišnju tradiciju. Metodologija treninga u ovom sportu sadrži u sebi osnove za pravilni fizicki razvoj kod dece i odraslih. Bogata zbirka medalja svedoči da rvanje, bazična borilačka veština, spada među najtrofejnije sportove u Zrenjaninu.

Koncepcija izložbe predstavljena je kroz panoe i protkana željom da se predstave osnove rvačkog sporta, da se sugrađani upoznaju sa vrhunskim pojedinačnim i ekipnim rezultatima i ukaže na mnogobrojne vredne sportske pregaoce. Građa je razvrstana i klasifikovana u vidu medalja, diploma, plaketa, novinskih članaka, akreditacija i sportskih rekvizita. Dokumentacija u vidu baštine u sebi sublimira tradiciju, sadašnjost i budućnost rvanja u srcu Banata.

Izložba će biti dostupna posetiocima do 5. oktobra 2019. godine. Takođe, predviđeno je i izdavanje prigodnog štampanog materijala i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima.