Opština Novi Bečej i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju Velikogospojinski dani. Kao jedna od najvećih manifestacija u regionu nosi epitet porodične manifestacije i to sa razlogom. Veliki broj posetilaca,  koji sada već tradicionalno dolaze na Gospojinu, mogu  uživati u bogatom dnevnom i noćnom  programu koji je namenjen svim generacijama.

 

Koncertni program ove godine je verovatno jači nego ikada. Otvoriće ga Zvonko Bogdan svojim nastupom  u petak, 23. avgusta sa početkom u 22:00h. Već dan kasnije čeka nas rock veče i tri sjajna benda – mađarska rock grupa Pokolgep, potom Hladno pivo a kao šlag na torti nastupiće i naš Van Gogh.  Nedelja 25. avgust rezervisana je za ludu žurku koju će prirediti Dejan Petrović i njegov Big Bend, a potom čekamo Svetlanu Cecu Ražnatović koja će prvi put nastupati na Velikogospojinskim danima.

Čuveni banatski kulinarski specijaliteti, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, atraktivan program uz najbolje tamburice Banata, Bačke i Srema do Revije najlepših paradnih konja, samo je deo onoga što vas očekuje  na Velikogospojinskim danima u Novom Bečeju.

Organizatori najavljuju najveću posetu do sada, koja prema procenama može dostići cifru od 200.000 ljudi.Velikogospojinski dani spadaju u jedan od najvećih festivala u Srbiji i važe za pravi porodični festival. Ulaz za sve koncerte je besplatan.

Ulazak automobila u Novi Bečej svakog dana festivala do 17 sati biće besplatan, dok će nakon toga posetioci u petak i subotu morati da izdvoje 500 dinara, a u nedelju 1.000 dinara po vozilu.

O značaju i programu ovogodišnje manifestacije na konferenciji za novinare u muzeju „Glavaševa kuća“ govorili su Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej, Saša Dujin direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Milan Stojšin šef stručnog tima Poljo-fest-a, Mića Dujin  predsednik konjičkog kluba Vranjevo, Dragan Vukotić organizator Ulice zanatskog piva i Dejan Petrović Big Bend.

 

„Od nekada skromne proslave seoske slave, iz godine u godinu, došli smo do nivoa da je  manifestacija „Velikogospojinski dani“ jedna od pet u Srbiji i tri u Vojvodini. Zahvaljujući izvođačima ove godina očekujemo  da oborimo rekord poseta manifestaciji. Pobrinuli smo se da sve bude u najboljem redu i da se posetioci lepo provedu i budu bezbedni“, rekao je Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej.

„Prva proslava Gospojine kreće 1994. godine i to kao slava ove varoši posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Tada je prvi put upriličena Revija paradnih zaprega na Tiskom keju gde su se konjički klub “Vranjevo” i njihovi gosti predstavili svojim sugrađanima i posetiocima predivnim defileom paradnih zaprega i konja. Na platou kraj Tise konjički klubovi su prikazali paradu svojih najboljih grla a kao posebna atrakcija bio je petopreg. Petopreg je postao zaštitni znak novobečejaca još davne 1872.godine kada se car Franja Josif Prvi provozao vranjevačkom glavnom ulicom upravo u petopregu. Do tada to je bila privilegija careva i plemića“, podsetio je na sam početka održavanja manifestacije direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej Saša Dujin.

 

 

 

Od nekada skromne proslave seoske slave, iz godine u godinu, Novi Bečej je bogatio ovu manifestaciju raznovrsnim sadržajima i interesantnim temama. Tako je već sada  tradicionalno u program uvršten Gospojinski Poljo-fest kao najveća pod manifestacija Velikogospojinskih dana. Na platou kraj Tise poljoprivredni proizvođači izlažu i prezentuju svoje proizvode, animiraju posetioce puštanjem u rad poljoprivrednih i priključnih mašina, organizuju takmičenja u veštini vožnje traktora, predstavljaju najnovija dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Poseban akcenat je na animiranju mladih ljudi da ostanu na selu kao i upoznavanje mladih sa novim trendovima u poljoprivredi. Na ovoj izuzetnoj izložbi poljoprivrede posebno se predstavljaju i stočari sa najreprezentativnijim grlima iz svojih štala a za dečicu je posebno interesantna izložba ukrasnih životinja.

Revija paradnih zaprega koja se održava od samog začetka ove manifestacije ima poseban značaj. Pored Revije paradnih zaprega, od 2007. Godine kao posebna manifestacija održava se “Konjijada”. To je takmičenje petoprega koji je zaštitni znak ove parade. Sa željom da se sačuva tradicija prezanja paradnih zaprega, svake godine uoči Velike Gospojine okupljaju se ljubitelji konja i fijakera.

A da su tamburaši i vojvođanske pesme nezaobilazni segment Gospojine, govori činjenica da se na letnjoj pozornici baš u to vreme sastaju tamburaši i nadsviravaju Srem, Banat I Bačka. Sve to uz  “Gospojinski kotlić” (takmičenje u kuvanju riblje čorbe) vrsne kuvare i poznavaoce ribljih specijaliteta koji će tom prilikom ukrstiti “varjače”. Najbolja i najukusnija riblja čorba svakako se može pojesti samo u Novom Bečeju.

Za ljubitelje dobrog zanatskog piva, “asfaltirali” smo i posebnu ulicu – ulica zanatskog piva sa najboljim ukusima velikih majstora pivara.

U samom centru grada Etno bazar sa svim svojim šarenilom privlači posetioce svih generacija. To je posebna izložbeno-prodajna pod manifestacija rukotvorina, proizvoda starih zanatlija, ručno pravljenim  slatkišima, štrudlama i ostalim poslasticama koje su tipične za Vojvodinu. Veliki broj izlagača iz Vojvodine i šireg regiona za tri dana trajanja Gospojine, predstavlja svoje autentične proizvode kroz izuzetan spoj različitih kultura i običaja naše ravnice.

Najvernija i najslađa publika na Velikogospojinskim danima su ipak deca i oni imaju svoje posebno mesto. Odlične predstave za decu, maštaonice, edukativne radionice, animacije kao i promocija zdravog života sve na jednoj adresi- “Dečija ulica” i “Avlija zabavlija”.

Ovaj veliki novobečejski spektakl dopunjuje i dolazak Rečne flotile Vojske Srbije kao i  koncerti poznatih izvođača iz zemlje i inostranstva. Koncertni plato kraj reke, aktuelni muzički izvođači I pozitivna energija publike  ovih avgustovskih večeri garantuju fantastičan i nezaboravan provod.

 

POGLEDAJTE KOMPLETAN PROGRAM VELIKOGOSPOJINSKIH DANA:

 

22.08. četvrtak                    

– 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

 

23.08. petak                                 

– 11:00 Polaganje venaca na spomenik Aleksandra Berića- Rečna flotila

– 15:00 Otvaranje Velikogospojinskog POLjO-FESTA

– 16:00 Registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2019

– 17:00 Predstavlјanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

– 17:30 Početak kuvanja riblјih čorbi na lancu

– 18:00 Otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

– 18:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

– 19:00 Predstavlјanje tamburaških orkestara

– 19:30 Uzimanje uzoraka riblјe čorbe

– 21:00 Proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2019

– 21:30 Proglašenje najbolјeg tamburaškog orkestra

– 22:00 Koncert Zvonko Bogdan

 

24.08. subota

– 09:00-19:00 Rečna flotila (taktičko tehnički zbor Rečne flotile)

– 10:00 Gospojinski POLjO-FEST

– 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

– 15:00-17:00 Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

– 16:30-19:00 Avlija zabavlija (animacija i predstava)

– 18:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

– 20:00 KONCERT: mađarskog benda „Pokolgep“

– 21:30 KONCERT: Hladno pivo

– 23:00 KONCERT: Van Gog

 

25.08. nedelјa

– 10:00 Gospojinski POLjO-FEST

– 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

– 13:00 XXVI Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

– 16:00-18:00 Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

– 18:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

– 20:00 KONCERT: Dejana Petrovića Big Band

– 22:00 KONCERT: Svetlane Ražnatović – Cece

– 00:00 Vatromet

 

27.08. utorak

– 17:00 Litija