Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu i svečanom sednicom Skupštine grada u Kulturnom centru, Grad Trebinje i ova svetinja proslavili su krsnu slavu – Sveto preobraženje Gospodnje, koje je i ove godine okupilo brojne Trebinjce, ali i brojne goste ovog grada u ponedeljak 19. avgusta.
Slavu je građanima čestitao gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je istakao da je u Trebinju zastupljena ideja da otvori vrata koja ima, da pruži šansu svima koji žele da žive u ovom gradu, da podrži svakoga koji donosi nove ideje i novi kapital, da stvori jednu odgovornu, kreativnu i dinamičnu zajednicu koja brzo reaguje na probleme i koja, još brže, identifikuje svoje potencijale, mogućnosti i nove razvojne prilike.
Ovo je bila prilika i da se u muzeju Hercegovine, izvođenjem monodrame „Ima jedna zemlja“, koj jednom jasno ukaže na povezanost naroda iz Banata i Hercegovine, i izrazi zadovoljstvo što se odnosi dve države i dva grada neguju i veze iz godine u godinu učvršćuju, poručio je Milan Bjelogrlić, predsednik udruženja Hercegovaca iz Zrenjanina.
Programu je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, a pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić ovom prilikom je čestitao građanima Trebinja slavu Preobraženje i rekao:
“Koristim ovu priliku da prenesem veliki prijateljski pozdrav gradonačelniku, predsedniku skupštine Trebinja i građanima od strane gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, uz zahvalnost njegovom trudu i zalaganju na povezivanju, saradnji i bratimljenju dva grada, Zrenjanina i Trebinja. Sa željim da se ova saradnja proširi i obogati. U pripremi su projekti koje ćemo preslikati iz grada Trebinja, a naše iskustvo i dobre rezultate u oblasti zapošljavanja i obrazovanja preneti iz Zrenjanina u Trebinje. Turizam i programi za mlade su dali velike rezultate u Trebinju, to želimo da primenimo u Zrenjaninu jer nam je cilj zajednički, a to je da mladi ostanu u našim gradovima. Takođe izrazio je i iskrenu nadu da će gradonačelnici koji su napravili značajne rezultate u svojim gradovima dobiti podršku i naredne mandate da realizuju i završe sve projekte kojima se obezbeđuje bolji život građana” poručio je Radišić.
 
Svečanom litijom ulicama grada i koncertom Kaliopi, u Trebinju su završene preobraženske svečanosti koje su organizovane u čast krsne slave našeg Grada i Sabornog hrama – Svetog preobraženja Gospodnjeg.
Svečana litija okupila je i ove godine više hiljada gostiju, a krenula je ispred Sabornog hrama i prošla preko dva mosta i centralnim trebinjskim ulicama, a činili su je deca iz sportskih kolektiva, pripadnici policije, vojske, civilne zaštite, volonteri Crvenog krsta.
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je okupljenim građanima da je veoma važno da imaju ljubav prema bližnjima, jer na taj način dokazuju i ljubav prema samom Bogu.
Među brojnim gostima, u litiji je bio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Izvor:zrenjanin.rs