Zrenjanin- U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, 30. septembra i 1.oktobra 2019. godine, u 19  časova, održaće se mini-festival na kojem će biti prikazani  filmovi s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Zadatak Festivala je da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u etnografskim dokumentarnim filmovima, da upućuje publiku na bogatstvo i raznovrsnosti lokalnih kulturnih tradicija, kao i da bude glas savesti kod problema savremenih društava uzrokovanih nipodaštavanjem vrednosti kulturnog nasleđa.

 

Biće upriličene projekcije dva filma.

 

PONEDELJAK, 30.09.2019. U 19 ČASOVA

Čarobnjak iz Mutnja

Bosna i Hercegovina/ 56’, 2018.

Branko Lazić

Netipična balkanska priča, bez rata i drame, bez komunizma i tranzicije, bez mitova i propagande, bez istraga i hrabrih otkrivanja, bez bilo koje vrste aktivizma. Samo dobar čovek i priča, o crvenom tepihu, piramidama, Doroti, lavu i čarobnjaku. I naravno kumu… Čarobnjak iz Mutnja je priča o ljudima kojih je sve manje. O ljudima kakvi treba da budemo.

Specijalno priznanje žirija za doprinos filmskoj umetnosti.

 

UTORAK, 01.10.2019. U 19 ČASOVA

Kako sam postao ono što sam bio (Becoming who I was)

Južna Koreja/ 95’, 2018.

Čangjong Mun (Chang-Yong Moon), Džin Džeon (Jin Jeon)

Padmi Angdu se čitav svet okrenuo naglavačke kada je izbačen iz manastira u kom je živeo. Iako ga u Ladaku smatraju „živim Budom”, jedino što ga održava u životu jeste bezrezervna ljubav njegovog učitelja. Pritisnut velikim očekivanjima zajednice, mladi Rinpoče, na pragu svog adolescentskog doba postaje buntovnik. Nakon više godina uzaludnog čekanja na učenike za koje je verovao da će doći sa Tibeta, on i njegov ostareli učitelj kreću na epsko putovanje u tu zemlju, u potrazi za odgovorima.

Nagrada za najbolji strani film.

 

 

Mini-festival etnološkog filma Narodni muzej Zrenjanin realizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu. Ulaz na projekcije je slobodan.