Zrenjanin- U sredu, 02.oktobra 2019.godine u 19 časova u Malom salonu NMZ održaće se predavanje na temu: Poreklo i mitovi Indijanaca. Predavanje je prateći program izložbe „Sanjao sam… bizoni prolaze prerijom“ koja je aktuelna u Malom salonu do 03.oktobra. Ulaz je slobodan.

Govoriće Miodrag Cvetić, istoričar, muzejski savetnik i Darjuš Samii, istoričar, viši kustos Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

O izložbi

Izložba „ Sanjao sam… bizoni prolaze prerijom“ je posvećena severnoameričkim Indijancima kroz prizmu knjiga, stripova filmova i drugih medija preko kojih je njihov daleki svet dopirao do nas. Kroz čitav XX vek Indijanci su prisutni u odrastanju dece kao simbol iskonske čovekove slobode.  Želja autora je da izložba pokrene emocije i sećanja starijih posetilaca, kao i da nove generacije podstakne na istraživanje iščezlog života u skladu sa prirodom kakav su vodili Indijanci .

Autor izložbe je viši kustos Muzeja Vojvodine, istoričar Darjuš Samii, a nadležni kustos je Viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, akademski fotograf i grafički dizajner  Dušan Marinković.