Foto: Mali Maeder

U mestu Srpski Itebej u opštini Žitište na jednom gazdinstvu utvrđeno je prisustvo bolesti Afričke kuge kod tri grla svinja, potvrđeno je u Upravi za veterinu.

Nadležne službe Uprave za veterinu preduzele su u skladu sa procedurom sve neophodne mere kako bi se u najvećoj mogućoj meri zaštitilo područje.

Ukupan broj svinja u seoskim gazdinstvima i farmama u Srednjobanatskom okrugu iznosi 50.556, najviše ima opština Sečanj sa 22.420, zatim Žitište sa 7.766, Nova Crnja 3.282 i Zrenjanin 13.437.

KAKO PREPOZNATI AFRIČKU KUGU

Iznenadno uginuće jedne i više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42 °C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

PREVENTIVNE MERE

Ne hraniti svinje pomijama; izbegavati pašno držanje svinja; sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama; osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću; obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru; postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.