Zrenjanin-U godini kada se u svetu obeležava 180 godina od otkrića fotografije, Fotografska umetnička kolonija, u cilju obnove i negovanja fotografske tradicije, sinoć je u Savremenoj galeriji predstavila fotografije kroz izložbu, fotografskih majstora, pod nazivom „Grad fotografima, fotografi gradu“.

 

Na izložbi su predstavljene 33 fotografije koje su nastale tokom boravka i rada fotografa u Ečki, Zrenjaninu i okolini po odabiru Foto Saveza Srbije i tri fotografije Tomislava Peterneka od kojih je jedna nastala 1962. godine. Na osnovu ove izložbe  vidimo koliko je fotografija značajna, pogotovo kada imate tu neku vremensku distancu i zato je bilo vrlo interesantno prikazati fotografiju nastalu u tom periodu, sada kada je gledate među ovim fotografijama, zapravo vidite njen značaj. Naš najveći zadatak je stvaranje muzeja fotografija u Zrenjaninu, jer smatramo da naš grad zaslužuje, a to bi bio projekat od nacionalnog značaja, s obzirom da u istoriji  Srbije ne postoji muzej fotografije. Negovanje fotografije, pogotovo umetničke, sinergije mlađih i starijih autora dolazi do preplitanja u pogledu, načinu i izboru motiva veoma koji oni vide  i stoga je ova izložba raznovrsna, ima različite motive koji nas podsećaju da je sve vredno da se zabeleži, jer već u sledećem trenutno nestaje i postaje deo naše istorije“,  rekao je Jovan Njegović Drnak autor projekta i organizator izložbe.

Fotografska kolonija održana je maja meseca u Umetničkoj koloniji Ečka i u njoj je učestvovalo devetoro fotografa: Tomislav Peternek, Voja Mitrović, Borivoj Mirosavljević, Sonja Žugić, Zoran Jovanović Mačak, Gordan Pomorišac, Vukica Mikača, Sanja Knežević i Nino Rakićević.

 

 

Organizator fotografske kolonije je Fotografski dokumentacioni centar u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin, a pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina.

Izložba fotografija je otvorena do 12. septembra.