Mešoviti hor „Pannonica“ iz Zrenjanina osvojio je srebrnu diplomu na 5. Međunarodnom festivalu horova koji se održavao u Herceg Novom od 20. do 21.septembra.  Na Festivalu se takmičilo 14 horova u dve kategorije a naš zrenjaninski hor „Pannonica“ se takmičio u B kategoriji – horovi odraslih, sa horovima iz Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Hor je nastupio u na svečanom otvaranju Festivala u revijalnom delu. Utiske sa Festivala prenela nam je dirigent hora Zorica Kozlovački.

„Naš hor je osnovan pre 5 godina pri Udruženju „Major Music“ i od tada redovno radimo, nastupamo i takmičimo se. Hor broji oko četrdeset članova, potpuno je amaterski i sve naše aktivnosti produkt su ljubavi prema horskoj muzici i zajedničkom pevanju. Veliki trud i rad uložili smo u pripreme za ovo takmičenje i sa velikim uzbuđenjem ga očekivali. Prezadovoljni smo našim nastupom što potvrđuje i osvojena srebrna diploma kao i pozitivne kritike žirija. Žiri su činila 4 člana iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Ukrajine. Pohvalili su naš izbor programa, odličnu komunikaciju dirigenta i hora kao i strujanje pozitivne energije koja se oseća prilikom našeg nastupa. Takođe su nam uputili i konstruktivne savete kako bi naše pevanje podigli na još bolji nivo. Meni je ogromno zadovoljstvo da radim sa ovim horom, na probama ozbiljno vežbamo ali uvek pronalazimo vremena i za druženje, smeh i zajedničku zabavu. Postali smo prijatelji i jedna velika horska porodica. Odlazak na takmičenje je bio odličan cilj i motivacija da stremimo što kvalitetnijoj izvedbi. Na takmičenju smo se predstavili sa  5 kompozicija i svaka je bila stilski i tehnički drugačija. Otpevali smo “Dona Nobis Pacem” od Mary Linn Lightful, “Magdo” kompozitora Marka Tajčevića, zatim “Deep River” crnačku duhovnu pesmu, ”Ukuthula” afričku molitvu i u aranžmanu Pantatonix “White Winter Hymnal” kao i kompoziciju “Vjeruj u Ljubav” za koju nam je aražman napisao Mirko Jankov.  Kao solisti nastupili su: Vilma Dutina, Marija Aleksić, Tatjana Ivanica, Milan Jokić i Darko Popov. Stalni klavirski saradnik od osnivanja hora je Aniko Gardinovački. Interesantno je i da smo mi bili najbrojniji hor Festivala iako smo imali svega 30 članova što po obimu odgovara kamernom horu. Sadašnje horske tendencije u svetu pa i kod nas su sve manji ansambli, više voklani sastavi, a veliki horovi su postali prava retkost“, rekla je Zorica Kozlovački dirigent hora.

Sa horom su nastupili:

Sopran: Gorana Aćimović, Tatjana Ivanica, Jelena Vukas, Gordana Nepergaća, Vilma Dutina

Alt I: Marijana Žarevac, Sanja Mošorinski, Milana Mijatov, Ljiljana Spariosu, Milica Spajić, Marija Aleksić, Ivana Sakač

Alt II: Tatjana Markov, Ljiljana Dimić, Vesna Goršćak, Katarina Goršćak, Maja Momirov, Marina Nikolin

Tenor: Igor Bijelis, Norbert Nehez, Zvonko Romac, Dejan Amzirkov, David Šarvari

Bas: Milan Jokić, Milan Zotović, Darko Popov, Zlatibor Stamenković, Goran Mišković, Milan Milanov

„Za naš amaterski sastav ovo takmičenje je bilo pravi izazov. Sa nama u kategoriji  pevali su horovi sa dugogodišnjom tradicijom i mnogo većim takmičarskim iskustvom. Kamerni crkveni hor “Sv. Pantelejmon – Vels, Makedonija, Mješoviti hor “Zima” –  Bar, Crna Gora, Mešoviti hor “Arxivox” – Ljubljana, Slovenija, Vokalna skupina “Mezzo” – Novo Mesto, Slovenija i kamerni ženski hor “Odjek” – Požarevac, Srbija“, istakla je Zorica Kozlovački.

U revijalnom delu programa u petak imali smo priliku da čujemo i izvanredan hor “Khorikos” iz Njujorka koji je ove godine pobedio na natpevavanju horova na “Mokranjčevim danima” u Negotinu. Grand Prix Festivala pripao je kamernom ženskom horu „Odjek“ iz Požarevca kojim  diriguje Ilija Rajković i mi smo im uputili poziv da gostuju na našem horskom Festivalu „Slobodan Bursać“ i zaista bi bilo veliko zadovoljstvo da ovaj odličan hor čuje i naša zrenjaninska publika. Kontakti sa drugim horovima na ovakvim Festivalima su veoma bitni jer na taj način dobijamo pozive i obaveštenja o nekim interesantnim takmičenjima i postavljamo sebi nove izazove.

„Naše učešće na ovom Festivalu omogućila nam je podrška Grada Zrenjanina, Rotari kluba Zrenjanin i drugih sponzora: Pink Trgovina Zrenjanin, NKi auto Zrenjanin, Velibor Soft Žitište, NS IPA Srbija regija Zrenjanin, JKP Čistoća i Zelenilo Zrenjanin, Poseban divan gest ukazalo nam je Udruženje zrenjaninskih penzionera –  Gradnulica čije su članice na inicijativu Draginje Milović umesile ukusne kiflice i štrudle za ceo hor“, istakla je Zorica Kozlovački  i zahvalila se i mesnoj zajednici “Veljko Vlahović” na Bagljašu i Kulturnom centru zrenjanina koji im od osnivanja ustupaju svoje sale za naše probe.

„Naš horski simbol – papirni brodić konačno  je zaplovio put pravog mora i donosimo najlepse utiske iz Herceg Novog. Divno smo se družili i stekli nezaboravne uspomene koje će podstaknuti ansambl na nove uspehe. A simbol našeg imena zelena detelina – trifolia pannonica donela nam je veliku srecu da ovo putovanje ostvarimo i uzivamo u njemu”, dodala je Zorica Kozlovački.

Hor “Pannonica”, posle kratke pauze, početkom oktobra započinje rad u novoj sezoni, sa novi interesantnim programom i poziva sve zainteresovane da im se pridruže. Probe se održavaju sredom i nedeljom u 18 sati u sali MZ na Bagljašu.