U ušuškanoj ravnici prelepog Banata, u naseljenom mestu Jarkovac, nalazi se  hram posvećen Vaznesenju Gospodnjem. U njemu je oslikan jedan od najlepših ikonostasa koje je uradio čuveni Konstantin Danil. Specifičnost ovog ikonostosa je to što je rađen na drvetu i za njega su tadašnji ktitori izdvojili veliku sumu novca. Ovo kulturno blago i danas pleni svojom lepotom i govori o vremenima kada su crkva i narod bili neraskidivi deo svakodnevnog života.

 

 

Ikonostas u hramu radio je Konstantin Danil u periodu od 1858. do 1861. godine.

 

„Za rad  Konstantina Danila u ovom hramu  postoji jedna zanimljiva priča, kako je on želeo da odbije Jarkovčane i da ne slika, te im je tražio za svoj rad izuzetno visoku cenu, ali su meštani sela sakupili taj novac. Poslednji ikonostas Konstanin Danilo je zapravo uradio u ovoj crkvi“, rekao je starešina hrama protojerej Brane Đumić.

Starešina hrama protojerej Brane Đimić

Nema tačnog zapisa kad je, jedna od najvećih crkava u Banatu sazidana, ali sudeći po poklonima hramu iz 1761. godine, svakako da je zidana u drugoj polovini osamnaestog veka, što dokazuje i zapis na mermernom prestolu koji je postavljen 1797. godine.

Zidne slike „Boga Oca“ i „Jevanđelista“ u svodu soleje slikao je Stevan Aleksić 1911. godine. Ornamentiku po ostalim svodovima i zidovima crkve radili su dva Nemca iz Beča.

 

Najstarija sačuvana matična knjiga iz jarkovačke parohije datira još iz davne 1870. godine.

 

Konzervatorski radovi izvedeni su 1974–1975. i 1978. godine.

Crkva je zbog svojih vrednosti pod zaštitom države i ima status spomenika kulture od velikog značaja.

 

Svetom Liturgijom i svečanom litijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Jakovcu veliki broj vernika obeležava hramovnu slavu Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

 

Drveni krst  donešen sa hodočašća iz Jerusalima nalazi se u ovom hramu.