Zrenjanin- Projekat Kulturnog centra Zrenjanina „Manje je više – Dani Bauhausa“ realizovaće se u Zrenjaninu od 4. do 8. oktobra 2019. godine. Projekat je nastao u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra a njegova menadžerka je urednica programa, Sandra Banjanin.

U Danima Bauhausa biće otvorena izložba na kojoj će se predstaviti radovi 21 autora, održaće se dve filmske projekcije, diskusije, radionica i razgovor sa istoričarima umetnosti.

 

Pored posvećenosti ovoj internacionalnoj školi umetnosti i arhitekture, glavni značaj projekta je u tome jer  objedinjuje zrenjaninske umetnike iz oblasti slikarstva, arhitekture, fotografije, scenografije, vajarstva i dizajna, koji stvaraju van granica naše zemlje i imaju zapažene karijere.

Pokrovitelji projekta su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Zrenjanina a projektni tim, pored menadžerke projekta, čine i Danka Ječmenica (dizajn i koncept izložbe), Vesna Karavida (autorka tekstova u katalogu), Olivera Skoko (moderatorka diskusija i razgovora) i Jelka Đorđević (realizacija i koncept arhitektonskih radionica).

 

 

RASPORED PROGRAMA

Otvaranje izložbe „Bauhaus – sto godina posle“

  1. oktobar, 19 časova

 

Кulturni centar Zrenjanina je od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina dobio sredstva za realizaciju projekta „Manje je više – dani Bauhausa“, čime je omogućena realizacija većeg broja aktivnosti. „Dani Bauhausa” biće otvoreni međunarodnom izložbom pod nazivom „Bauhaus – sto godina posle”, koja sa pratećim katalogom predstavlja i glavnu aktivnost u okviru projekta.

Bauhaus i Zrenjanin, naizgled, nemaju mnogo dodirnih tačaka. U čuvenoj internacionalnoj školi, za vreme njenog kratkog trajanja, bila je svega nekolicina studenata sa prostora Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (potonje Kraljevine Jugoslavije). Među njima nije bilo naših sugrađana. Međutim, nakon sto godina, imamo situaciju da je ovaj grad iznedrio, a potom i rasejao po čitavom svetu plejadu obrazovanih, kreativnih ljudi čije karijere danas svakako jesu internacionalne. Njihova imena i adrese (spisak koji još nismo uspele da zaključimo jer kao da nema kraja) dokaz su da je ovaj grad neverovatan rasadnik kreativnih ljudi. Upravo stoga, oni su bili naša glavna inspiracija i veza sa idejama Bauhausa. Sudbina malih gradova na rubovima evropskih ili svetskih dešavanja takva je da su iz njih oduvek odlazili najkreativniji i najhrabriji u veće centre, gde se njihov kvalitet lakše ispoljavao, prepoznavao i vrednovao. U godini u kojoj se obeležava stogodišnjica od osnivanja Bauhausa, škole otvorenog, kosmopolitskog duha, zamislile smo da taj duh prenesemo u naš grad – putem izložbe radova naših „kosmopolita”, bivših sugrađana koji danas žive i rade van Zrenjanina. Ideja je bila da svako od njih promisli da li se, i na koji način, ideje Bauhausa mogu prepoznati u njihovim radovima i da zatim, po jedan rad po izboru autora, predstavimo publici kroz esej, istraživački rad, sliku, grafiku, umetničku fotografiju, logotip, idejni arhitektonski projekat, urbanistički projekat, fotografiju izvedenih objekata ili fotografiju predmeta primenjene umetnosti. Dobili smo ukupno 21 rad i time 21 izlagača u okviru ove neobične kolektivne izložbe.

Želja nam je svakako i da lokalna zajednica bude informisana o radu i uspesima naših bivših sugrađana – da bi ubuduće eventualno mogli da računamo na njihov stručni doprinos gradu u kome su rođeni.

 

Diskusija i projekcija filma “The Face Of The Twenieth Century – Bauhaus”

oktobar, 20.30 časova

U okviru projekta “Manje je više – dani Bauhausa”, za čiju je realizaciju Kulturni centar Zrenjanina dobio sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina, biće organizovana diskuzija i projekcija filma “The Face Of The Twenieth Century – Bauhaus”.

“Hajde da zajedno izgradimo novu zgradu budućnosti; biće to kombinacija arhitekture, sculpture i slikarsta u jednoj formi”. Sa ovom vizijom, 1919, Walter Gropius je otvorio Staatliche Bauhaus Weimar, koja će postati jedna od najuticajnijih škola umetnosti, dizajna i arhitekture od  Desaua do Čikaga. Umetnici kao što su Kandinsky, Itten, Feiniger, Klee, Moholy-Nagy i Schlemmer, koji su u njoj držali časove, zajedno sa direktorima škole (Gropius i van der Rohe), vodili su Bauhaus u otelovljenje reforme, eksperimenta i avangarde. Kroz umetnička dela, arhivske snimke i intervjue, ovim filmom je prikazana uzbudljiva priča o školi i njenim protagonistima.

Audio zapis je na engleskom jeziku ili sa engleskim titlom.

 

Diskusija i projekcija filma  “Bauhaus – Model und Mythos”

oktobar, 20.30 časova

U okviru projekta “Manje je više – dani Bauhausa”, za čiju je realizaciju Kulturni centar Zrenjanina dobio sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina, biće organizovana diskuzija i projekcija filma “Bauhaus – Model und Mythos”.

Bauhaus škola je bila i još uvek je najuticajnija umetnička škola i to ne samo u Evropi. Do danas je Bauhaus zapamćen kao jezgro modern arhitekture i dizajna. Ali Bauhaus je bio više od kubične zgrade ili stolice od čeličnih cevi. On je model po kojem se razmišlja i danas. Bauhaus-nastavnici su bili veoma poznati umetnici kao što su Kandinsky, Itten, Feiniger, Klee, Moholy-Nagy i Schlemmer i arhitekte Walter Gropius i Meis van der Rohe . Ovaj dokumentarni film prikazuje kako je škola počela sa radom nakon Prvog svetskog rata, kako je postala revolucionarna i govori istinsku priču o njenom zatvaranju, o čemu svedoče bivši student, Bauhaus-alumni.

 

Audio zapis je na nemačkom jeziku.

 

Arhitektonske radionice

oktobar, 8.00 časova

    Projektom “Manje je više – dani Bauhausa”, za čiju je realizaciju Kulturni centar Zrenjanina dobio sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina, predviđena je organizacija arhitektonske radionice za srednjoškolce. Na ovaj način simbolično obeležavamo i Svetski dan arhitekture, koji se slavi istog dana.  Jelka Đorđević dipl.inž.arh. će u okviru radionica  upoznati  učenike EGTŠ “Nikola Tesla”, Zrenjaninske gimnazije i HTPŠ “Uroš Predić” sa idejama i važnosti Bauhaus škole i  zajedno sa njima izraditi  modele kompozicije, arhitektonske i modele dizajna koje asociraju na Bauhaus.

Razgovor sa Nebojšom Milenkovićem

oktobar, 19 časova

U okviru projekta “Manje je više – dani Bauhausa”, za čiju je realizaciju Kulturni centar Zrenjanina dobio sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina, biće organizovan razgovor “Bauhaus za početnike”.

Šta nama danas dođe Bauhaus i u kolikoj su meri iskustva (teorija i praksa) slavne škole iz Vajmara i Desaua uticala na umetnost, kulturu i arhitekturu današnjice, razgovaraju istoričari umetnosti i pisci Olivera Skoko i Novi Nebojša Milenković.