Zrenjanin- U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin je 23. oktobra 2017. godine počela sa radom sala za invazivnu hemodinamsku obradu, a samim tim i jedna nova epoha u savremenoj dijagnostici i lečenju pacijenata na području Zrenjanina. Prva implantacija STENT –a je izvršena 13.06.2018. godine.

Dosadašnja iskustva u Opštoj bolnici Zrenjanin su pozitivna. Ukupno je urađeno 650 intervencija, od toga u ovoj godini 326. PCI procedura kod 96 pacijenata od toga 5 akutnih infarkta miokarda, a ukupan broj ugrađenih stentova je 182.

U ovom trenutku se u Sali za kateterizaciju radi:
• elektivne koronarografije – lekar Opšte bolnice Zrenjanin, dr Uroš Bačić, kardiolog obavlja ih samostalno,
• implantacija stentova (PCI)– lekar Opšte bolnice Zrenjanin, dr Uroš Bačić, kardiolog radi uz nadzor lekara sa Intituta za kardiovaskulerne bolesti Sremska Kamenica (IKVB)

Kateterizacija srca ili koronarografija je invazivna dijagnostičko-terapijska metoda, kojom je moguće vizualizovati krvne sudove samog srca – uz pomoć kontrasta i rtg snimanja i tako otkriti da li postoje smetnje protoku krvi u smislu suženja, začepljenja, anomalija ili spazma krvnih sudova koji ishranjuju srce.
Ovo je i terapijska metoda, jer se u istom aktu može uraditi balon dilatacija (PTCA) odnosno PCI tj. ugradnja stenta u krvni sud, ukoliko doktori procene da je indikovano.
Kateterizaciona sala u Zrenjaninu pokriva region Srednjobanatskog i Severnobanatskog okruga. Ovo je od velikog značaja za građane ovog regiona. Građani Banata u kratkom intervalu od postavljanja dijagnoze ove bolesti dobijaju najsavremeniji način lečenja bolesti krvnih sudova srca. Time se znatno smanjuje stepen mortaliteta i mogućnost komplikacija koju daju ove bolesti.

 

Medicinski tim iz kateterizacione sale, posebnu zahvalnost duguje upravi Opšte bolnice Zrenjanin, kao i edukatorima iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, na velikoj pomoći i mogućnosti da se edukuju u ovoj zahtevnoj medicinskoj proceduri.

Kateterizacioni tim čine:

dr Uroš Bačić – specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolog,
Olgica Markov, med.sestra instrumentarka
Branislav Nepergaća, rtg tehničar
Tanja Ristić, rtg tehničar
Arpad Pakai, strukovni medicinski radiolog
Vera Jovanov, strukovni medicinski radiolog
Dejan Klepić, med.tehničar
Kristijan Bodo, med.tehničar

Planira se proširenje tima za hemodinamsku obradu, koje će se sprovesti u narednom periodu, a obuhvatiće obuku lekara, medicinskih sestara i tehničara, kao i rtg tehničara, kako bi se oformili timovi za kontinuirano zbrinjavanje akutnog infarkta miokarda.