Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu danas,  27. marta,  održana su Otvorena vrata Fakulteta, kao i prvi Sajam prakse i karijere.

Sintezom ova dva dogadaja želja organizatora jeste da pojača mostove između privrede, društvene zajednice i visokog obrazovanja, kao i da privuče buduće studente Fakulteta.

Zrenjaninski fakultet danas je posetio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Vizija razvoja zrenjaninske privrede  ima korene u obrazovanju, u ovu instituciju u kojoj smo danas i koja ove godine obeležava važan jubilej, 50 godina postojanja. Vizija, pored obrazovanja i razvoja privrede, jeste i razvoj industrijske zone koja zapošljava radnike. Bez dobre i kvalitetne radne snage nema ni te vizije. Danas smo ovde na Danu otvorenih vrata i prvom Sajmu prakse i karijere  na kojoj se predstavlja preko 20 kompanija i to je pokazatelj da se zrenjaninska vizija razvoja ostvaruje“, rekao je gradonačelnik i poručio studentima i đacima da njihovo ostvarenje poslovne karijere počinje danas ovde na fakultetu.

Dan otvorenih vrata i Sajam prakse i karijere svečano je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je istakao veliki značaj zrenjaninskog fakulteta za Grad Zrenjanin.

O Danu otvorenih vrata fakulteta i prvom Sajmu zapošljavanja i karijere govorio je dekan dr Milan Nikolić

„Otvorena vrata su tradicionalni susret maturanata sa fakultetom koji su pozvani da dođu na Fakultet, obiđu zgradu, učionice i laboratorije, i dobiju najvažnije informacije o načinu upisa na fakultet, prijemnom ispitu, studijskim programima, načinu studiranja i svim onim pitanjima koja su im u ovom trenutku važna. Odazvao se veliki broj broj maturanata iz Zrenjanina, Sečnja, Pančeva, Subotice, Vršca, Kikinde, Novog Bečeja i drugih. Starije kolege studenti su ih dočekali i sproveli kroz Fakultet“, rekao je dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin, prof. dr Milan Nikolić.

Učenici su imali priliku da posete interaktivne prezentacije radionice pojedinačnih studijskih programa.

Objavljen i početak pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita, 6. aprila 2024. godine od 10 sati.

Ono što je novost ove godine jeste da se u istom terminu oganizuje i Sajam prakse i karijere. Inicijator događaja je Centar za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata fakulteta, a cilj Sajma je obogaćivanje studentske prakse i pomoć i podrška u zapošljavanju i karijernom razvoju mladih.

Namera je povezivanje i koordinacija saradnje između akademske i privredne zajednice iz našeg grada i okruženja. Na taj način su i maturanti koji dođu na Otvorena vrata imati prilike da vide šta je ono što ih čeka tokom studija i šta zapravo znači studentska praksa i saradnja sa privredom.

Privredni subjekti koji su uzeli učešće na sajmu su: kompanija NIS a.d. Novi Sad, LINGLONG International Europe, Continental Novi Sad, DRAXLMAYER, Novares, Brose Pančevo Brose Fahrzeugteile, Vega IT, Levi 9, Consulteer, ICodeFactory, Mehler Protective System, kompanije iz Kikinde Le Belier i Mecafor.