Zrenjanin- Dramska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u petak, 18. oktobra, u 20 časova premijerno izvodi komad Petera Vajsa GOSPODIN MOKINPOT. To će biti prva premijera u novoj, sezoni 2019/2020. i svi sa uzbuđenjem iščekujemo šta nam je to ovog puta priredio reditelj Ljuboslav Majera sa svojim saradnicima i odabranim glumcima.

 

Prema rečima Gorana Ibrajtera, koji u autorskoj ekipi potpisuje dramaturgiju komada, Peter Vajs je o patnjama gospodina Mokinpota pisao u bitno drugačijim okolnostima od današnjih (šezdesetih godina 20. veka). Bipolarni svet, pretnja nuklearne kataklizme, socijalna nejednakost, samo su neki od činilaca miljea iz kog se rađa priča o patnji ovog malog čoveka. Mokinpot, iracionalnom igrom više sile, nepravično je utamničen, suočen sa gubitkom posla, raspadom braka, osuđen da se potuca, tražeći pravdu. Rečju, uskraćen je za sve ono što čoveka čini čovekom. Nemoć je njegovo dominantno stanje, nemoć da (se) bilo šta promeni.

Ibrajter smatra da su danas okolnosti možda drugačije – globalističke tendencije (u velikoj meri vođene interesima krupnog kapitala), navala virtuelnog, sajber sveta u naše živote, ekonomski disbalans, ali da sve navedeno ipak jeste plodno tle za surovo poigravanje životom i sudbinom malog čoveka. Strepnja da preko noći, bez vidljivog i razumljivog razloga, možemo ostati bez svega onog što čini osnov iole dostojanstvene egzistencije, nije manja sada nego pre pola veka.

 

To su sve razlozi koji ovaj Vajsov komad čine aktuelnim: Gospodin Mokinpot je tu, među nama, samo se treba malo bolje zagledati, u susednoj kancelariji, u komšiluku, u svakome od nas.

 

A šta iz svog, glumačkog ugla kaže Jovan Torački, koji se našao u ulozi gospodina Mokinpota, saznaćemo iz kraćeg razgovora:

S jedne strane tekst se temelji na filozofskoj raspravi, dok je s druge strane formalno uobličen u stihu, koliko je bilo teško igrati glavnu ulogu u postavci takvog komada?

- Bilo je lepo, ali i relativno teško. Najviše sam zahvalan reditelju Ljuboslavu Majeri jer nisam siguran koliko bih sam uspeo da se izborim sa stihom i pored iskustva i talenta. Stih je u isto vreme i težak i zahvalan, on je kao rebus, rima uslovljava, i kao da trasira put kojim se treba kretati, te stoga može biti hladna i jednolična, a to je onda dosadno i svakako nije pozorište.

Reditelj Majera je očigledno pronašao rešenje da doskoči ovom izazovu, a tu su i vaše kolege koje su se ovog puta našle u potpuno drugačijoj ulozi od vas?

- Jeste, moje drage kolege ovog puta igraju nešto što se ne viđa često na našoj sceni, i da ne otkrivam previše o predstavi, reći ću samo da je ovaj tekst promišljen i inventivan do mudrosti, te da je rediteljsko čitanje Ljuboslava Majere, po mom sudu, bilo dovoljno kreativno da se značenja teksta ostvare u punom obimu. Tačnije, radi se o višeslojnosti znakova koji se nude u ovom pozorišnom jeziku koji smo stvorili i siguran sam da će se za svakog naći ponešto interesantno.

 

Ko je gospodin Mokinpot i zašto treba pogledati ovu predstavu?

- Jednostavno rečeno, Mokinpot je gospodin koji smo svi mi, više ili manje. I sve te patnje, brige i želje njegove, zapravo su u nama. Gospodin Mikinpot je suočavajući se sa problemima doživeo izvesnu pročišćenost koja ga je skupo koštala... Ovo mi je četvrti put da radim sa Ljuboslavom Majerom. On je moj i reditelj ove pozorišne kuće, i svakako je jedan od reditelja sa kojim se najlakše i najlepše razumem. Mišljenja sam da okruženju ne postoji originalnija, avangardnija i promišljenija, ako hoćete pozorišnija i umetničkija predstava. To su samo neki razlozi zbog koji vredi pogledati ovu predstavu.

Jedan ste od dobitnika jubilarnog priznanja „Toša Jovanović”, kada zrenjaninsko Pozorište obeležava 180 godina postojanja, koliko vam to znači?

- Znači mi jer je to nagrada moje kuće i zato što je to dokaz toga koliko sam ovde dugo i da nisam u pozorište zalutao. Pozorište i ja se dobro razumemo.

Pored Jovana Toračkog u predstavi igraju; Vurst Mirko PANTELIĆ, Žena Nataša ILIN, Čuvar, Dragi gospod Bog Dragan ĐORĐEVIĆ, Službenik Stefan JUANIN, Poslodavac Jovica JAŠIN, Advokat – Milan KOČALOVIĆ, Lekar Miljan VUKOVIĆ, 2 anđela Nataša LUKOVIĆ/Sanja NIKIĆ, Jelena ŠNEBLIĆ ŽIVKOVIĆ, 2 medicinske sestre Nataša LUKOVIĆ/Sanja NIKIĆ, Jelena ŠNEBLIĆ ŽIVKOVIĆ, 3 lika iz vlade – Zvonko GOJKOVIĆ, Stefan JUANIN, Milan KOČALOVIĆ. Inspicijent je Sanja NIKIĆ, a sufler Ivana TITIN.
Tekst sa nemačkog prevela je Marija ANČIĆ, dramaturg je Goran IBRAJTER, režiju, idejno rešenje scenografije i kostima potpisuje Ljuboslav MAJERA, realizaciju kostima i scenografije Blagovesta VASILEVA, asistent režije je Sanja NIKIĆ, autor muzike je Ana ŠAJRER, a dizajn zvuka je uradio Stefan NIKOLIĆ.

Predstava GOSPODIN MOKINPOT imala je  pretpremijeru u četvrtak, 17. oktobra, a premijera će biti u petak, 18. oktobra. Prva repriza zakazana je za subotu, 19. oktobar, u 20 časova.