Foto:skriningsrbija.rs

 

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji karcinoma dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od ove maligne bolesti.

Akcenat treba staviti na primarnu zaštitu gde spadaju vođenje računa o gojaznosti, pušenju, alkoholu, fizička aktivnost, kao i zdrava ishrana sa što manje aditiva. Sekundarna prevencija je organizovan skrining koji se sprovodi u populaciji od 50 do 69 godina starosti na svake dve godine.


„Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Petogodišnje preživljavanje je u tom slučaju iznosi oko 95%. Rak dojke čini vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta. Nephodno je da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju, a prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život – izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima“, istakla je Željka Milošević predsednica FOŽ SPS Zrenjanin.