Zrenjanin- Na zadužbini najvećeg naučnika s ovih prostora, Mihajla Pupina, na kući u ulici Kej 2. oktobra broj 9 u Zrenjaninu danas  su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik udruženja “Pupinovo nasleđe” Robert Sabo otkrili spomen-obeležje. Svečanosti su prisustvovali i dr Filip Krčmar, autor teksta na obeležju, profesor Miodrag Stanković, koji je predstavio knjigu “Od useljenika do pronalazača”, članovi udruženja “Pupinovo nasleđe” i učenici EGŠ “Nikola Tesla”. 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac ukazao je na značaj negovanja uspomene na slavnog naučnika, najvećeg sa prostora Banata, i potrebu da mu se grad oduži i zahvali na različite načine i podsetio  da jedna od centralnih gradskih ulica i tehnički fakultet nose njegovo ime, kao i da je on počasni građanin Zrenjanina.
“Jedan od tih načina jeste i otkrivanje ove spomen-ploče, jer je Zrenjanin grad koji je uvek poštovao lik i delo Mihajla Pupina. Proglašen je počasnim građaninom našeg grada 1921. godine, nakon toga kupio je i ovu kuću i potom je ostavio kao zadužbinu. Grad Zrenjanin planira da kuću pretvori u namenski centar za talente, za koje i inače izdvaja značajna sredstva iz budžeta, u pitanju je 11 miliona dinara, s namerom da doprinese unapređenju i proširenju znanja naše dece”, kazao je Santovac i dodao da se kuća u ovom trenutku u potpunosti nalazi u vlasništvu grada, tako da s te strane ne postoje prepreke oko njenog daljeg uređenja i privođenja predviđenoj nameni.
O kakvoj je nameni reč, nešto više je rekao Robert Sabo. Rekao je da je udruženje, na čijem je čelu, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, uspelo da obezbedi izradu glavnog projekta rekonstrukcije kuće.
“Kuća je pod zaštitom države i rekonstrukcija zahteva poštovanje strogih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U osnovi ima površinu od 400 kvadratnih metara, a po projektu renoviranja i opremanja potrebna su sredstva od oko 100 hiljada evra. To su sredstva koje udruženje nije u mogućnosti da samostalno obezbedi i mislimo da to treba da bude deo nekog evropskog projekta ili nešto slično. Planira se da u kući bude Pupinova spomen-soba i sadržaji koji to prate, i da ovo mesto u nekom narednom periodu postane i destinacija brojnih đačkih ekskurzija koje posećuju Zrenjanin. Time bi Pupinova zadužbina imala i turistički potencijal”, rekao je Sabo i dodao da je Grad Zrenjanin u svakom trenutku spreman da bude partner u realizaciji takvog projekta.
Na spomen-ploči, angažovanjem istoričara dr Filipa Krčmara, napisano je: “Ova kuća, podignuta krajem XIX veka, svedoči o porodičnim vezama slavnog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina sa našim gradom. Nedugo nakon proglašenja za počasnog građanina Velikog Bečkereka, on ju je 1922. godine kupio i ustupio na korišćenje svojoj sestri Persidi Olćan i njenoj porodici, održavajući do kraja života stalnu vezu sa svojom velikobečkerečkom rodbinom. Iako je kuću 1931. testamentom zaveštao svom sestriću Mihajlu Miši Olćanu, ona je pod Pupinovim imenom bila ubeležena u zemljišnim knjigama sve do 1949. godine, kada je odlukom Sreskog suda u Zrenjaninu stavljena pod sekvestar i konfiskovana od strane države. Od šezdesetih godina XX veka u njoj su bile smeštene prostorije Omladinske zadruge.
U znak poštovanja i uspomenu na velikana srpske i svetske nauke, spomen obeležje postavlja Udruženje građana “Pupinovo nasleđe”, uz podršku Grada Zrenjanina.”