Zrenjanin- Vakcine protiv gripa stigle su u Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin. Četvorovalentna (sezonska) vakcina pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 i dva tipa B virusa gripa u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2019/2020, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni na teritoriji severne hemisfere za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji u sezoni 2019/2020.

Doto Pixabay

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone. Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih šest meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Lica u posebnom riziku za koje se preporučuje imunizacija protiv gripa su :

• hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu),
• hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju),
• metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI > 40),
• bubrežnom disfunkcijom,
• hemoglobinopatijom,
• hroničnim neurološkim poremećajima,
• imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa fukcionalnom ili anatomskom asplenijom), kao i kod
• primaoca transplantata.

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica/kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.
Svi koji spadaju u rizične grupe ili žele da se vakcinišu mogu se javiti svom izabranom lekaru u matičnoj ambulanti koji će ih uputiti u dalju proceduru.