U toku izgradnja dva atarska puta

Nakon što je završena izgradnja atarskog puta sa stabilizovanom podlogom između Botoša i Orlovata, u toku su radovi na izgradnji atarskog puta od Taraša do magistralnog puta Melenci – Kumane. Oba puta od velikog su značaja za meštane pomenutih naselja i o njihovoj izgradnji govorilo se godinama, pa i decenijama unazad, a sada dolazi i do realizacije ovog posla.
 
Mehanizacija i putari su trenutno angažovani na trasi od izlaska iz Taraša do ukrštanja s asfaltnim putem između Melenaca i Kumana, ukupne dužine oko 4 kilometra. U toku je nasipanje i ravnanje kamenog agregata, u širini puta od četiri metra i taj posao izvodi se od puta Melenci-Kumane, ka Tarašu.
Prethodno je duž cele trase uklonjen sloj humusa i rastinja i nasut drobljeni kamen, kojim su poravnate neravnine i depresije, a potom je urađena cementna stabilizacija tla, u skladu s rezultatima laboratorijskih uzoraka zemljišta. Praktično, iako je u pitanju atarski put, primenjuje se građevinska procedura ista kao za gradnju puteva s asfaltnom podlogom.

 

Tarašanima ovaj put predstavlja novi izlaz iz sela, jer su do bili sada usmereni na jedan jedini pravac, ka Babatovu i Elemiru. Gradnjom atarskog puta stvaraju se i preduslovi da se on u dogledno vreme i asfaltira, čime bi se omogućio saobraćaj svim vrstama vozila.
Radove su juče obišli i načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanin Goran Kravarušić, član Gradskog veća Pero Pilipović i predstavnici mesne zajednice Taraš, koji su razgovarali s predstavnicima izvođača radova na obe trase, preduzeća “Extra-auto transport” iz Vrbasa.
Trasa od mesnog groblja na izlasku iz Orlovata do raskrsnice s asfaltnim putem između Botoša i Tomaševca dužine je 3,7 kilometara. Ovaj put takođe je značajan za meštane oba sela, jer predstavlja najkraću vezu između njih, lakši izlaz do poljoprivrednih parcela i alternativni pravac do Tomaševca, s obzirom na česta izlivanja Tamiša i plavljenja asfaltnog puta preko ustave kod tog sela. Izgradnja puta završena je pre nekoliko dana i njim već saobraća poljoprivredna mehanizacija, ali i putnička vozila.
Takođe, u sklopu ovih radova, urađen je i novi put pored mesnog groblja u Orlovatu i proširena trasa kod ulaza u groblje, čime su obezbeđena i dva parking prostora, a duž puta izvedena su i tri otresišta.
Izvor:zrenjanin.rs

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap