Zrenjanin- Globalna akcija “Sat za našu planetu 2021 – Pokreni se za Planetu” (Earth Hour), koju tradicionalno svake godine organizuje Svetska organizacija za prirodu (WWF), ovog puta održava se uz podršku Vlade Kraljevine Švedske u okviru projekta „Da nam klima štima“. Srbija je jedna od mnogobrojnih zemalja koje učestvuju u akciji, a Zrenjanin jedan od gradova u našoj zemlji koji od samih početaka podržavaju “Sat za našu planetu” i daju doprinos kampanji koja ukazuje na globalni problem klimatskih promena.

Podrška akciji podrazumeva isključenje dekorativne rasvete u gradovima i gašenje svetla u zgradama u subotu, 27. marta, u trajanju od jednog sata, od 20:30 do 21:30 časova. U Zrenjaninu će u tom periodu biti isključena dekorativna rasveta na objektima na Trgu slobode.

Organizatori saopštavaju da će, zbog epidemiološke situacije, i ove godine “Sat za našu planetu“ biti obeležen digitalnom kampanjom.
“U vanrednim okolnostima poput ove, klimatske promene i njihov uticaj na život svakog od nas, ali i sveta koji nas okružuje, iz dana u dan postaju sve važnija tema u svakodnevnom životu. Zato nam je veoma važno da što više ljudi uključimo u ovu kampanju. Planiramo aktivnosti koje će učesnicima dati priliku da se edukuju o klimatskim promenama i, što je najvažnije, o tome šta mogu da urade kako bi klimatske promene ublažili ili im se prilagodili. U tome nam je neophodna i pomoć svih državnih institucija i društvenoodgovornih organizacija i kompanija”, navodi se u saopštenju, uz poziv građanima da se u akciju i sami uključe, pozivanjem partnera i šire zajednice da se iz svojih domova priključe virtuelnom događaju putem ovog linka.

Akcija “Sat za našu planetu” počela je 2007. godine u Sidneju, Australija, kada je 2,2 miliona domaćinstava i preduzeća isključilo svetla na jedan sat. Samo dve godine kasnije, 2009. ovaj događaj se pretvorio u svetski pokret, sa milionima učesnika iz 92 zemlje. Brojne svetske znamenitosti bile su u mraku, kao poruka o neophodnosti preduzimanja konkretnih akcija za ublažavanje klimatskih promena kao problema koji iz sata u sat postaje sve urgentniji. Zemlje iz našeg regiona takođe su se 2009. godine uključile u svetsku akciju i godišnje je podržava oko 150 gradova, brojne kompanije i pojedinci.