Zrenjanin- Svečanom akademijom u Baroknoj sali Gradske kuće  i polaganjem venaca na spomen-obeležja danas je obeleženo  75 godina  od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam na ovim prostorima.

Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bilo je upravo Zrenjanin.

Na svečanoj akademiji o značaju oslobođenja i njegovom obeležavanju govorili su gradonačelnik Čedomir Janjić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Milan Bjelogrlić i istoričar Slobodan Milin. Ovom prilikom predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Milan Bjelogrlić poklonio je knjigu prvom sekretaru ruske ambasade Ivanu Starostinu koja govori o ruskoj zajednici nakon Oktobarske revolucije.

 

Prvi sekretar ruske ambasade Ivan Starostin polaže venac

Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina –  gradonačelnik Čedomir Janjić, predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, GO SUBNOR-a Zrenjanin, SNS Zrenjanin, Ministarstvo odbrane i vojske Srbije i predstavnici Ruske ambasade.