Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za oktobar 2019. godinu:

UTORAK, 1. OKTOBAR

TRIBINA

Tribina: „Srpski liberali 1968-1972. – politički koncept i uzroci pada“ biće održana u utorak, 1. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Uvodničar je dr Milivoj Bešlin, istoričar. Tribina počinje u 19 časova.

 

SREDA, 2. I ČETVRTAK, 3. OKTOBAR

FILMSKI CIKLUS: OSKAROVCI NA FILMU

FILM: APARTMAN/THE APARTMENT (SAD, 1960, 125’)

Novi filmski ciklus u Kulturnom centru Zrenjanina – „Oskarovci na filmu“ prikazivaće se u oktobru svake srede i četvrtka od 20 časova. U sredu, 2. i četvrtak, 3. oktobra na programu je američka filmska komedija „Apartman“/The Apartment, snimljena 1960. godine, u režiji Billyja Wildera. U glavnim ulogama su: Jack Lemmon, Shirley MacLine i Fred MacMurray. Film je nominovan za deset oskara, a osvojio ih je pet, uključujući i Oskare za najbolji film i režiju.

  • Filmovi se prikazuju u Maloj sali. Ulaz je besplatan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QqqYnbFHZh0

 

OD PETKA,  4. DO UTORKA,  8. OKTOBRA 2019.

DANI BAUHAUSA U ZRENJANINU

  • Otvaranje izložbe, projekcije filmova, diskusije, arhitektonska radionica i razgovor sa istoričarima umetnosti u Kulturnom centru Zrenjanina

Projekat Kulturnog centra Zrenjanina „Manje je više – Dani Bauhausa“ realizovaće se u Zrenjaninu od 4. do 8. oktobra 2019. godine. Projekat je nastao u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra a njegova menadžerka je urednica programa, Sandra Banjanin. Pored posvećenosti ovoj internacionalnoj školi umetnosti i arhitekture, glavni značaj projekta je u tome jer  objedinjuje zrenjaninske umetnike iz oblasti slikarstva, arhitekture, fotografije, scenografije, vajarstva i dizajna, koji stvaraju van granica naše zemlje i imaju zapažene karijere. 

Pokrovitelji projekta su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Zrenjanina a projektni tim, pored menadžerke projekta, čine i Danka Ječmenica (dizajn i koncept izložbe), Vesna Karavida (autorka tekstova u katalogu), Olivera Skoko (moderatorka diskusija i razgovora) i Jelka Đorđević (realizacija i koncept arhitektonskih radionica).

U Danima Bauhausa biće otvorena izložba na kojoj će se predstaviti radovi 21 autora, održaće se dve filmske projekcije, diskusije, radionica i razgovor sa istoričarima umetnosti.

RASPORED PROGRAMA:

Otvaranje izložbe „Bauhaus – sto godina posle“

  1. oktobar – 19 časova

Diskusija i projekcija filma “The Face Of The Twenieth Century – Bauhaus”

  1. oktobar – 20.30 časova

Diskusija i projekcija filma  “Bauhaus – Model und Mythos”

  1. oktobar – 20.30 časova

Arhitektonske radionice

  1. oktobar – 8.00 časova

Razgovor sa Nebojšom Milenkovićem

  1. oktobar – 19 časova

 

SUBOTA, 5. OKTOBAR

POZORIŠNA PREDSTAVA „IDEALNA POLOVINA“

 

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 5. oktobra biće izvedena pozorišna komedija „Idealna polovina“ u kojoj igraju: Olga Odanović, Anastasia Mandić, Milan Kalinić i Vučić Perović. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 800 dinara.

 

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712

 

O predstavi:

“Idealna polovina” je urnebesna komedija, o četvoro ljudi, koji u želji da pronađu sebe, svako u svom životnom dobu, upadaju u neočekivane situacije iz kojih moraju da se čupaju kako znaju i umeju. Majka Danica, (Olga Odanović), nikako ne može da pristane da joj je sin Aca (Milan Kalinić) otišao iz kuće i oženio se u 38. godini. Na sve načine pokušava da ostane u centru pažnje. Čak i pored ličnog psihoterapeuta Ana Marije (Anastasia Mandić), kog joj je snaja obezbedila, Danica ne može da prestane da proverava da li je sin na vreme jeo. Sa druge strane, sin Aca, naviknut na toliku paznju i opsednut sobom, za sve nedoumice trči kod ličnog trenera Filipa (Vučić Perović), ne bi li dobio još više samopouzdanja, da iako je zagazio u 40-te , može i dalje da bude muškarčina. Njih četvoro, sve vreme, preplićući svoje karaktere, stavove, želje, dileme i strahove, su u potrazi za ljubavlju i svojim idealnim prilikama i partnerima. Postavljajući pitanje: „Ima li uopšte ‘idealnog’ ili ‘idealne’?“ ili je to samo deo naših želja i snova, kroz smeh se publika približava ovim sudbinama, neobičnim situacijima i zapletima. Duhovita, pametna i pitka komedija, svakako nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

 

PONEDELJAK, 7. OKTOBAR

XVI SMOTRA HOROVA PENZIONERA VOJVODINE

U Kulturnom centru Zrenjanina u ponedeljak, 7. oktobra biće održana XVI Smotra horova penzionera Vojvodine. Na smotri nastupaju: Omladinski mešoviti hor „Koča Kolarov“, Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“, Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“, Muški hor „Sveti Serafin Sarovski“, Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice“, Hor penzionera „Romantičari sa Begeja“ kao i još nekoliko istaknutih školskih i crkvenih horova.

Program počinje u 13 časova. Ulaz je besplatan.

 Organizatori smotre horova su: Udruženje penzionera Zrenjanina i Savez penzionera Vojvodine uz podršku Grada Zrenjanina, zrenjaninske Turističke organizacije i Kulturnog centra.

PONEDELJAK, 7. OKTOBAR

KONCERT DUA „FLORAL“

Koncert dua „Floral“ biće održan u ponedeljak, 7. oktobra u Baroknoj sali Gradske kuće. Koncert počinje u 19 časova. Ulaz je besplatan. Duo „Floral“ čine Stana Krstajić – solo fautustkinja Beogradske filharmonije i Milena Stanišić – redovni profesor harfe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Program ovog koncerta čine kompozicije koje se razlikuju po stilu komponovanja i muzičkom sadržaju, i predstavljaju visok domet stvaralaštva za ova dva instrumenta. Duo flauta-harfa je tokom poslednjih 150 godina postao jedan od omiljenih dua kome kompozitori kako u svetu, tako i kod nas posvećuju svoja dela. Na programu će se naći dela Dejana Despića, Dušana Radića, Petra Konjovića, Ivane Stefanović,  Miloša Raičkovića,  Dragane Jovanović,Gabriela Forea, Vilija Hesa i Žozefa Lobera.

 

Ovaj duo nastao je pre više od 20 godina i od tada je neprekidno aktivan i kao duo, i u saradnji sa drugim muzičarima (Pavle Aksentijević, Panta Veličković, Olivera Đurđević, Ognjen Popović, kvartet Rubikon, Rastko Popović).

Pored redovnih koncerata, duo je vrlo aktivani na drugim poljima. Tokom dve godine je aktivno učestvovao u radionici za decu i mlade sa Daunovim sindromom. Takođe je održao koncerte za brojne društveno osetljive grupe (za slepe i slabovide, autističnu decu, osobe lečene od alkoholizma itd). Duo ima objavljena dva kompakt diska, a treći – sa muzikom za flautu i harfu srpskih kompozitora je trenutno u fazi postprodukcije.

 

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE

NAJNOVIJI FILMSKI HITOVI

 

OD SREDE. 9. DO PETKA, 11. OKTOBRA

DOMAĆI FILM: “VOJNA AKADEMIJA 5”

U Kulturnom centru Zrenjanina od srede, 9. do petka 11, oktobra  prikazuje se najnovije domaće filmsko ostvarenje “Vojna akademija 5”. Projekcije su u Velikoj sali od 18 i 20.30h. Karte se kupuju na dan projekcije, na biletarnici Kulturnog centra, po ceni od 250 dinara.

 

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712.

 

 

VOJNA AKADEMIJA 5

 

Reditelj: Dejan Zečević

Uloge: Bojan Perić, Nina Janković, Jelisaveta Orašanin Teodosić, Miloš Timotijević, Slaven Došlo, Andrea Ržaničanin, Vaja Dujović, Anđela Jovanović, Vučić Perović, Viktor Savić, Đorđe Stojković, Miodrag Dragićević, Jovan Jovanović, Davor Golubović, Ivan Mihailović, Olga Odanović, Dragana Dabović, Tanasije Uzunović, Branka Pujić, Dragan Petrović Pele, Miodrag Miki Krstović, Gordana Paunović, Tatjana Venčelovski, Darko Tomović

Žanr: drama, triler

Trajanje: 120 min

Scenario: Željko Hubač i Zorica Cvijetić

Direktor fotografije: S.A.S Nebojša Bašić, S.A.S Zoran Petrović

Producent: Nebojša Garić

Produkcijska kuća: Nira Pro

Distribucija: Art Vista

 

Sinopsis:

Naši omiljeni filmski junaci ovoga puta prolaze kroz nove životne izazove, od poslovnih, poput kapetana Danijela Stošića koji pokušava da se vrati staroj ljubavi – letenju, borbe za opstanak veze Roksande i Vasiljevića, ali i borbe za potomstvo Saše i Klisure.  Pratimo i avanture mladih potporučnika koji se trude da prežive u divljini, na obuci za specijalnu jedinicu, kada na test izdržljivosti dolaze njihova prijateljstva i ljubavne veze.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KJZDkOgdvjU&feature=youtu.be

 

OD SREDE, 9. DO PETKA, 11. OKTOBRA

DEČJI ANIMIRANI FILM

„JETI – SNEŽNI ČOVEK“

U Kulturnom centru Zrenjanina od 9. do 11. oktobra prikazuje se dečji animirani film: „Jeti – Snežni čovek“/Abominable. Projekcije su u Velikoj sali od 16 časova. Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra, na dan projekcije, po ceni od 250 dinara.

Dodatne informacije o prodaju karata: 023/566-712.

 

Najnoviji dečji animirani film „Jeti-Snežni čovek“ (2019, 92’) snimljen je u kineskoj i američkoj koprodukciji. Režiju potpisuje Jill Culton. Film je sinhronizovan na srpski jezik sa glasovima glumaca: Anje Mit, Vasilija Prvulovića, Dimitrija Nikolića i Mine Lazarević.

 

  • Ova epska avantura smeštena je na ulice Šangaja i na velikoj planini Himalaji, u pejzažnim celinama koje svojom lepotom oduzimaju dah. Glavni junak je mitsko biće – Jeti, koji će pokušati uz pomoć svoji ljudskih prijatelja da nađe put do svoje kuće.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ap0NRJD-2ts

 

https://www.youtube.com/watch?v=Bpr7nDSPZ7c

 

 

 

SREDA, 9. I ČETVRTAK, 10. OKTOBAR

FILMSKI CIKLUS: OSKAROVCI NA FILMU

FILM: MOJE PESME, MOJI SNOVI/THE SOUND OF MUSIC (SAD, 1965, 174’)

Novi filmski ciklus u Kulturnom centru Zrenjanina – „Oskarovci na filmu“ prikazivaće se u oktobru svake srede i četvrtka od 20 časova. U sredu, 9. i četvrtak, 10. oktobra na programu je američki mjuzikl: „Moje pesme, moji snovi“/The Sound of Music. Film je zasnovan na istinitoj priči Marije Fon Trap,  doživeo je izuzetno dobre reakcije i od strane publike i od kritike. Dobitnik je pet oskara uključujući i onog za najbolji film i najboljeg režisera. Film je režirao Robert Vajs a glavne uloge igraju: Džuli Endruz i Kristofer Plamer.

  • Film se prikazuje u Maloj sali. Ulaz je besplatan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=UY6uw3WpPzY

 

 

SREDA, 16. I ČETVRTAK, 17. OKTOBAR

FILMSKI CIKLUS: OSKAROVCI NA FILMU

FILM: ČOVEK ZA SVA VREMENA/ A MAN FOR ALL SEASONS(SAD, 1966, 120’)

Novi filmski ciklus u Kulturnom centru Zrenjanina – „Oskarovci na filmu“ prikazivaće se u oktobru svake srede i četvrtka od 20 časova. U sredu, 16. i četvrtak, 17. oktobra na programu je britanski film: „Čovek za sva vremena“/A Man for All Seasons. Kako se navodi reč je o jednom od najuspešnijih filmova američkog reditelja Freda Zinnemanna koji govori od odnosu tadašnjeg kancelara engleske kraljevine i vladara Henrija VIII. Film je dobio šest oskara: za najbolju režiju, za najbolju glavnu mušku ulogu, za najbolju fotografiju, kostim i adaptirani scenario. Glavnu ulogu tumači Paul Scofield u pratnji glumačkih velikana iz perioda nastanka ove biografske drame.

  • Film se prikazuje u Maloj sali. Ulaz je besplatan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dxfpXoXBYRA

 

 

PETAK, 18. NOVEMBAR

IZLOŽBA „PRESECI STVARNOSTI“

  • Postavka je otvorena od 18. do 30. oktobra

Izložba Tarka Janoša „Preseci stvarnosti“ biće otvorena u petak, 18. novembra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano za 19 časova. Na izložbi će  biti izloženo oko 14 autorovih slika. Tarko Janoš, do sada je svoje radove izlagao u okviru 36 samostalnih i 37 grupnih izložbi.

 

Okvir nastanka i tragovi umetničke inspiracije

O svojim radovima i njegovoj umetničkoj inspiraciji autor navodi: „Život je kompozicija puna različitih tonova i ritmova koji ostavljaju trag u nama. Uvlači nas u vrtlog radoznalosti, neizvesnosti, straha i uzbuđenja! Inspiracija za moje stvaralaštvo su mistične priče i događaji o kojima ne čujemo često. Neobjašnjive stvari, situacije i momenti mi pokreću maštu koja onda preuzima vođstvo i nastaje potpuno novi svet. Šta stoji iza svega onoga što ne znamo? Zvuk slike, boja muzike, odrazi pokreta i pogleda se stapaju u jedno. Ta neiscrpna i svemoguća mašta u kojoj preovladava simbioza nemogućeg, spoj nespojivog… lepota u ružnom… ironija ironije. Vidim, čujem, osećam i stvaram. Sve to beležim kao verni sluga svojih unutrašnjih impulsa i imaginacije i kroz svoja dela hrabro, širom otvorenih vrata dočekujem ljude da zavire u taj moj svet. Da saosećaju, imaju otpor ili budu fascinirani.“

 

Kraća biografija:

Tarko Janoš je rođen 1980. godine u Novom Sadu gde je diplomirao na Akademiji umetnosti na odseku za grafiku (2004) kod profesora Milana Stanojeva. Na istom fakultetu je završio i master studije. Član je SULUV-a od 2006. Bavi se slikarstvom, grafikom, skulpturom i muzikom. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je  Forumove nagrade za likovnu umetnost za 2017. godinu. Trenutno je na doktorskim studijama  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (likovni smer). Bavi se performansom a od 2008. godine i pedagoškim radom kao nastavnik likovne kulture…

 

 

 

SUBOTA, 19. OKTOBAR

MEĐUNARODNI FESTIVAL TRADICIONALNIH INSTRUMENATA– „ROG BANATA“

U subotu, 19. oktobra u Kulturnom centru Zrenjanina biće  održan  Festival  tradicionalnih instrumenata pod nazivom – „Rog Banata“. Organizatori festivala su: UG „Banatske gajde“ – Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su: Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.

Cilj festivala je promovisanje tradicionalnih instrumenata i edukacija mladih iz oblasti tradicionalne kulture. Festival se organizuje po drugi put, ujedno je i prvi festival, ovog tipa koji se održava u Vojvodini. Na festivalu će nastupiti reprezentativni umetnici – svirači na skoro zaboravljen starim tradicionalnim instrumetima sa dugom istorijom postojanja poput: gajdi, njenjara, fujara, drombulja, samica, panove frule…..

Festival je revijalnog i međunarodnog karaktera a nastupi muzičara počinju u 19.30 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

Prema satnici festivala od 17 časova održaće se radionica o tradicionalnim instrumentima. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa tradicionalnim instrumentima koji će biti izloženi i dostupni  javnosti  putem direktnog  razgovora muzičara i publike.

 

 

UTORAK, 22. OKTOBAR

TRIBINA

U utorak, 22. oktobra u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana tribina: „Tehnologija u službi politike – kako je MIG 15 sprečio izbijanje Trećeg svetskog rata“. Predavač je mr Petar Jakšić, istoričar. Tribina počinje u 19 časova u Maloj sali.

 

SREDA, 23. I ČETVRTAK, 24. OKTOBAR

FILMSKI CIKLUS: OSKAROVCI NA FILMU

FILM: U VRELINI NOĆI/IN THE HEAT OF THE NIGHT (SAD, 1967, 109’)

Novi filmski ciklus u Kulturnom centru Zrenjanina – „Oskarovci na filmu“ prikazuje se u oktobru svake srede i četvrtka od 20 časova. U sredu, 23. i četvrtak, 24. oktobra na programu je američki  kriminalistički film: „U vrelini noći“/In The Heat of The Night. Film je snimljen po istoimenom romanu. To je priča o crnom policijskom detektivu iz Filadelfije koji je uključen u istragu o jednom ubistvu u rasistički nastrojenom malom gradu u Misisipiju. Film je osvojio pet oskara, uključujući i onaj za najbolji film i za glavnu mušku ulogu. Glavne uloge tumače: Sidney Poitier, Rod Steiger i Warren Oates. Režiser filma je Norman Jewison.

 

  • Film se prikazuje u Maloj sali. Ulaz je besplatan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=K9bzzr3uhco

 

 

PETAK, 25. OKTOBAR

KONCERT ALEKSANDRE RADOVIĆ

Koncert renomirane pop muzičarke Aleksandre Radović biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 25. oktobra. Koncert počinje u 20 časova a karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra. Uskoro više informacija o događaju, ceni ulaznice i početku prodaje karata.

 

 

 

SREDA, 30. I ČETVRTAK, 31. OKTOBAR

FILMSKI CIKLUS: OSKAROVCI NA FILMU

FILM: PONOĆNI KAUBOJ/MIDNIGHT COWBOY (SAD, 1969, 113’)

U okviru filmskog ciklusa – „Oskarovci na filmu“ u sredu, 30. i četvrtak, 31. oktobra na programu je američka  drama: „Ponoćni kauboj“/Midnight Cowboy. Film je zasnovan na istoimenom romanu a urađen je u režiji Johna Schlesingera. Glavne uloge tumače Dastin Hofman i Jon Voight. Film je nominovan za sedam Oskara, osvojivši ukupno tri, od kojih se ističu onaj za najbolji film i režiju. Ovo je Hofmanov drugi film nakon „Diplomca“ a i jedan je od prvih filmova koji su dobili rejting X zbog istinitog prikazivanja njujorške dekadencije.

 

  • Film se prikazuje u Maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz na projekciju je besplatan.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=vS2IdfBkkj0

 

U TOKU LIKOVNI KONKURSI

KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA

U Kulturnom centru Zrenjanina (početkom septembra) su raspisana i još uvek otvorena dva likovna konkursa. Prvi je Međunarodni likovni konkurs 30X30 koji je raspisan u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Konkurs je namenjen profesionalnim likovnim umetnicima u zemlji i inostranstvu a  otvoren je do 15. novembra. U toku je i konkurs za izlaganje u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina za 2020. godinu. Pravo učešća na konkurs imaju svi likovni, primenjeni i multimedijalni akademski umetnici, grupe i udruženja likovnih umetnika. Konkurs je otvoren do 15. oktobra 2019. godine.

  • Više o konkursima i njihovim propozicijama za učešće možete pogledati na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina – kczr.org sa kojeg se mogu preuzeti i  formulari (upitnici) koji su sastavni deo konkursne dokumentacije.

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.