Zrenjanin- Povodom obeležavanja svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina zajedno su danas na Malom mostu, simboličnim spuštanjem narandžastih gerbera u jezero, podsetiti javnost na sve žene žrtve nasilja u našoj zemlji tokom ove godine. 

 

 

Zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica kazala je novinarima da se, na žalost, i ove godine, tri godine nakon donošenja novog zakona broj žrtava ne smanjuje.

– U toku ove godine dvadeset osam žena je ubijeno, uglavnom je reč o tome da su izvršitelji ovih najtežih dela ili bračni partneri, ljuvanici, ili neko ko je u najbližoj porodici. Tužna statistika i ove godine i naravno da je logično zapitati se šta treba društvo da čini kako bi situacija bila drugačija. Pod broj jedan, ako pogledamo zakonodavni okvir, uradili smo sve što smo mogli, doneli smo neophodne zakone, sistemski su stvari postavljene na mesto, a opet se pitamo zašto s e ovakvi slučajevi ne smanjuju iz godine u godinu. Čini mi se da problem leži pre svega u javnoj svesti, u tome da svi skupa, naša zajednica, naše društvo ne shvata ozbiljno ovaj problem. Kako popraviti situaciju? Pre svega na lokalnim nivoima neophodno je popraviti sistem socijalne zaštite, maksimalno, koliko je moguće i čini mi se da Grad Zrenjanin spada među gradove koji prednjače u tom smisli, dosta smo uradili, a uradićemo još više i mogu reći da sam presrećna da, bez obzira na tužnu statistiku, u našem gradu nisu zabeleženi takvi događaji – kazala je Travica.

 

 

 

Ona je ukazala i na činjenicu da pored žena koje stradaju kao bračni, ili vanbračni partneri postoji još jedan dodatan problem, a to su osobe sa invaliditetom koje su takođe ugrožene kategorije, ali i žene na selu , o čemu bi trebalo razgovarati i širiti svest o tome da same za sebe mogu mnogo da učine, ne samo žene već i cela zajednica.

– Problem je u prijavljivanju, ako pogledate statistiku, videćete da su slučajevi sa smrtnim ishodom po prvi put prijavljeni, dakle, nije pre toga bilo prijava za nasilje u porodici, što je strašno. Zato, god možemo, moramo razgovarati o podizanju svesti građana, jer, to je jedini puta da postepeno bude sve manje ovako tužnih situacija slučajeva – rekla je još Ljuba Travica.

 

 

 

Inače, kampanja počinje danas, 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja.

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Svuda u svetu, znamenitosti u gradovima osvetljene su narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje.

 

Izvor:zrenjanin.rs