Zrenjanin- Danas se u Zrenjaninu obeležava sto prva godišnjica od oslobođenja, Praznik grada Zrenjanina. Tim povodom položeni su venci na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata i odavanjem počasti herojima i oslobodiocima grada, prigodnom izložbom u Narodnom muzeju, svečanom akademijom i koncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, večeras u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina.

 

Centralna svečanost obeležavanja dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznika grada održana je na Trgu slobode, gde su položeni venci na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, služen pomen i održan kraći umetnički program. Himnu Republike Srbije otpevao je hor Muzičke škole “Josif Marinković” pod upravom Zorice Kozlovački. Pomen herojima Velikog rata služio je sveštenik SPC Slobodan Čestić, dok je glumac Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Milan Kočalović govorio stihove pesme “Domovina” Vojislava Ilića.  

 

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, a vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Srpske narodne partije i Demokratske stranke Srbije.

U Narodnom  muzeju povodom praznika grada upriličena je izložba Hadži Zorana Lazina pod nazivom „Portreti narodnog kralja u umetničkim delima u prošlosti i sadašnjosti“

Gradonačelnik Čedomir Janjić ukazao je na značaj obeležavanja ovog datuma, kao jednog od najznačajnijih u istoriji grada, i istakao da Zrenjanin danas investicijama i privrednim razvojem najbolje čuva uspomenu na svoje oslobodioce i heroje iz Prvog svetskog rata.
– Srpska vojska je na današnji dan, pre sto jedne godine, mirno ušla u naš grad, vlast je tada predata bez ijedne žrtve i mi smo veoma ponosni kako su naši preci to izveli i ostvarili viševekovne želje našeg naroda da živi u zajedničkoj državi sa Maticom Srbijom. Sećamo se danas naših slavnih predaka, polažemo vence na spomen-obeležja, a večeras ćemo se okupiti i na svečanoj akademiji, na koncertu ansambla “Stanislav Binički” i naše solistkinje, gospođe Dosković, u Kulturnom centru Zrenjanina – rekao je gradonačelnik Janjić.

Grad Zrenjanin poziva svoje sugrađane da dođu večeras u Kulturni centar Zrenjanina u 19 časova, ulaz je besplatan, i prisustvuju vrhunskom umetničkom doživljaju – koncertu orkestra i hora ansambla “Stanislav Binički” iz Beograda, sa solistkinjom Milicom Dosković, članicom Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, inače našom sugrađankom.